Válsághullám söpör végig az európai irodapiacon, az értékeltségek mélyrepülésben, a Bloomberg becslései szerint 148 milliárd dollárral lett kisebb a piac. Az ingatlancégek 2026-ig lejáró kötvényeinek állománya 165 milliárd dollár. A bankok igyekeznek csökkenteni kitettségeiket a szektorban, miközben a finanszírozási költségek a pénzügyi válság óta nem látott szintre emelkedtek.

Domino,Crash,Fall,Of,Eiffel,Tower,France,Country,On,Red
Fotó: Larcsky789

A Bank of America által készített felmérés szerint az ingatlanpiaci befektetések a legkevésbé vonzók az európai alapkezelők számára, immár a harmadik hónapja. Az adósságterhektől egyre jobban sújtott ingatlantulajdonosok lassan kénytelenek lesznek nyomott áron is piacra dobni az eszközeiket, másként nem tudják kifizetni a megnövekedett törlesztőrészleteket. 

Aki nem tudja refinanszírozni a hiteleit – márpedig ez egyre nehezebb a magas kamatszint miatt –, kénytelen lesz bedobni a törülközőt és kiszállni a piacról.

A szektor gondjait talán a legjobban az egykor szebb napokat látott svéd Samhallsbyggnadsbolaget i Norden AB nevű ingatlanos csoport mélyrepülése jelzi a legjobban, amelynek az árfolyama az elmúlt 3 hónapban csaknem 90 százalékkal zuhant. A cég adósságállománya 8 milliárd dollár, ebből egy 2 ezer ingatlanból álló portfóliót épített ki még az olcsó pénz időszakában. A mélybe zuhanó értékeltségű társaság tulajdonosai számára némi reményt kínál, hogy a Brookfield Asset Management érdeklődik a vállalat iránt, ennek köszönhető az utóbbi időszakban bekövetkezett árfolyam-emelkedés.

A  Samhallsbyggnadsbolaget i Norden AB árfolyama (svéd korona)

A svéd cég hitelminősítése már jelenleg is a bóvli kategóriában van, így igencsak nehézkes értékpapírok kibocsátása révén tőkét bevonnia. A piac nagyjából hasonló szcenáriót áraz a szektortársaknál is. 

Az ingatlanos cégek euróban kibocsátott kötvényeinek a minősítése folyamatosan romlik. 

Azon dolgoznak, hogy bent maradjanak a befektetésre ajánlott kategóriában, hiszen a teljes üzleti modelljük ezen alapul, általában alacsony kockázatúnak tartják őket. A másodlagos piac azonban máshogy ítéli meg a dolgokat, és egyre gyakoribb, hogy élnek a visszavásárlási opciókkal – a cégek kénytelenek nyomott áron visszavenni papírjaikat, és így még nehezebb pénzügyi helyzetbe kerülnek.

Relatív árfolyamváltozások 2019-től
Stoxx Europe 600
Stoxx 600 Real Estate
Mélyrepülésben az európai ingatlanszektor

Az ingatlanszektor mélyrepülése 2021 augusztusában kezdődött, azóta

csaknem 50 százalékkal zuhant az európai szektorindex, 148 milliárd dollár távozott a piacról. 

A helyzet mára olyan súlyos lett, hogy az egyik legnagyobb brit ingatlanfejlesztő, a British Land több mint 20 év után kihullott az FTSE 100 index kosarából, míg a londoni Canary Wharf pénzügyi negyed ugyanilyen nevű befektetőjének megítélése még mélyebbre süllyedt a hitelminősítők körében.

Párizsban, Berlinben, Londonban és Amszterdamban az irodabérleti árak több mint 30 százalékkal zuhantak az elmúlt egy év során

– a Savills ingatlanközvetítő adatai alapján. Elemzői vélemények szerint azonban a neheze még hátravan. A Citigroup becslései szerint a kereskedelmi ingatlanok értéke az idén 40 százalékkal is eshet. A tulajdonosokra nagyjából 50 százaléknyi tőkepótlás vár, hogy megfeleljenek a bankok és a magánhitelezők fedezeti elvárásainak.