Szaúd-Arábia több száz millió dollárt költött arra, hogy a PGA Tour (Professional Golfers’ Association Tour) legnagyobb sztárjait, köztük Phil Mickelsont és Dustin Johnsont a LIV Golf liga által szervezett versenyekre csábítsa át. A PGA emiatt több sportolója versenyzési jogát felfüggesztette tavaly, és nem sajnálta a pénzt a lobbizásra és riválisa lejáratására az amerikai törvényhozásban. A viszály azonban egy hirtelen és meglepő fordulattal egy csapásra véget ért – legalábbis úgy tűnik. 

PGA Tour And LIV Golf Agree To Merger
A PGA Tour partnerségre lép a Szaúd-Arábia által pénzelt LIV Golf ligával, az ügylet kiütötte a biztosítékot a demokratáknál. 
Fotó: Robert Blakley / ZUMA Press Wire / Northfoto

A PGA Tour, a PGA European Tour és a LIV Golf megállapodtak arról, hogy a kereskedelmi jogaikat egy profitorientált szervezetbe egyesítik. A profi golfversenyeket szervező ligák szerint az üzlet nem összeolvadást, hanem partnerséget jelent, bár a látszat ez ellen szól. 

Keddi megállapodásuk értelmében a LIV Golfot finanszírozó szaúdi állami befektetési alap (PIF) kezdetben kizárólagos befektető lesz a szervezetben, ő hozza a pénzt, míg az irányítás a PGA Tour kezében marad: ő nevezi ki az igazgatótanácsi tagok többségét, és ő adja a vezérigazgatót is. A közös vállalkozás elnöke Jaszir Al Rumajjan, a szaúdi befektetési alap kormányzója és egyben Mohammed bin Szalmán koronaherceg közeli bizalmasa lesz.

A megállapodás nem érinti a szervezetek rendezvényei feletti adminisztratív felügyeletet, így a PGA Tour továbbra is nonprofit szervezet marad. A megállapodással megszüntetik a ligák közötti peres ügyeket, valamint a PGA Tour rendezi azoknak a sportolóknak a jogállását, akiket feketelistára tett a LIV-hez való átigazolásuk miatt.

A bejelentést a PGA sportolói megdöbbenéssel fogadták. Úgy érzik, elárulták őket, s azok jártak jól, akik nem utasították vissza a szaúdiak mesés pénzügyi ajánlatát, és hozzájuk igazoltak át. 

A demokraták ellenzik a ligák megállapodását

Az amerikai szenátus demokrata képviselői követelik a fúzió kivizsgálását. Úgy gondolják, hogy a LIV Golf és a PGA Tour egyesülése monopolhelyzetet teremt a piacon, valamint veszélyesnek találják Szaúd-Arábia kiszámíthatatlan politikáját is. Többen hangoztatták, hogy még mindig nem világos, hogy az arab állam milyen szerepet játszott a 2001. szeptember 11-i, World Trade Center elleni terrortámadásban.

Richard Blumenthal connecticuti szenátor szerint mocskos üzlet született, emiatt az igazságügyi minisztérium vizsgálatát sürgette. Chris Murphy, a külügyi kapcsolatok bizottságának tagja pedig azt mondta, hogy az ügylet „egy külföldi diktatúrát emel az Egyesült Államok egyik legnagyobb sportligájának élére”.

A szenátus pénzügyi bizottságának elnöke, az oregoni Ron Wyden saját illetékességi körében vizsgálja ki, hogy az egyezség nem biztosít-e a szaúdiaknak tisztességtelen hozzáférést a golfipar amerikai ingatlanjaihoz.

A republikánusok nem ítélkeznek előre

Ron Johnson wisconsini szenátort is megdöbbentette a bejelentés, de szerinte a törvényhozásnak „távol kell tartania magát a sportügyektől”. A floridai Marco Rubio, a szenátus hírszerzési bizottságának tagja pedig magánüzletként jellemezte az alkut. „A PGA azzal egyesülhet, akivel akar”– mondta Bloombergnek.

A legtöbb republikánus inkább csak azután nyilvánít véleményt, hogy az ügylettel kapcsolatos vizsgálatok – köztük a külföldi befektetésekkel foglalkozó bizottságé – lezárulnak. 

Szaúd-Arábia puha eszközökkel terjeszkedik

Olajexportjának köszönhetően a szaúdi állam rendkívül gazdag, ám szisztematikusan készül arra az időszakra, amikor a világ kevesebb olajat vásárol. A monarchia az olajeladásoktól függő gazdaságot több lábra állítaná, valamint kül- és befektetéspolitikájával törekszik jelenlétének és befolyásának erősítésére a világon. Ezeknek az erőfeszítéseknek része a fokozott szaúdi részvétel a nemzetközi sportban.

A sport egy sokkal szélesebb stratégia szerves része és a nemzetközi kapcsolatokban a politikai jóindulat megszerzésének, a diplomáciai kapcsolatok ápolásának és a befektetések vonzásának eszköze

– mondta Stanis Elsborg, a Play the Game, a sport etikai normáit vizsgáló, dániai székhelyű kutatószervezet vezető elemzője, aki itt a puha hatalomra utalt.

Mi a puha hatalom?

A puha hatalom azt jelenti, hogy egy ország a külpolitikai érdekeit nem katonai vagy gazdasági kényszerítő eszközökkel, hanem egyéb úton érvényesíti. Tehát az akaratát nem ráerőlteti a másik államra vagy annak népére, hanem azokat úgy befolyásolja, hogy önszántukból viselkedjenek a szándékának megfelelően. Ilyen mozgástér nyílik például a kultúra, a média és a sport területén.

Szaúd-Arábia nagyvárosaiban már rendeztek nagy költségvetésű bokszmeccseket, a héten állami irányítás alá vont futballklubjai pedig világsztárokat igazolnak. Az állam rendezi a Forma–1 egyik futamát, tavaly pedig megpróbálta felvásárolni magát az F1-et.

A puha hatalom konstrukciója alapján Mohammed bin Szalmán koronaherceg a sportot eszközként használja a céljai eléréséhez. Belföldön az életszínvonal javítása és a modern szórakozás biztosítása, külföldön pedig a királyság jó hírnevének kiépítése a célja.

A felvetés kritikusai szerint az arab ország csak el akarja terelni a figyelmet a szólásszabadság és az emberi jogok megsértéséről – magyarázta a Bloomberg.