Nemzetközi gazdaság

Ukrán hadsereg: még puhatolózunk, kemény ellentámadás később lesz

Ukrán közlés szerint még nem vetették be a főbb katonai erőket az ellentámadásban, mivel még az ellenség védelmének gyenge pontjait keresik.

Az ukrán hadsereg főbb erői még nem vettek részt az offenzívában – jelentette ki Olekszandr Szirszkij, az ukrán szárazföldi erők parancsnoka a The Guardian című lapnak adott interjújában, amelyet az Ukrajinszka Pravda hírportál szemlézett pénteken.

Traces of war in Ukraine's KhersonTraces of war in Ukraine's KhersonKHERSON, UKRAINE - JUNE 22: A view of destroyed residential building due to heavy fighting in Kherson, Ukraine on June 22, 2023. Svitlana Horieva / Anadolu Agency (Photo by Svitlana Horieva / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)
Lerombolt herszoni lakóépület. Fotó: AFP

„Mindenki most és azonnali nagy győzelemre vár. Mi is ezt akarjuk. Fel kell készülnünk azonban arra, hogy ez a folyamat eltart egy ideig, mert rengeteg erő, sok technológia és kiépített akadály van mindkét oldalon” – magyarázta a parancsnok.

Fő erőink még nem vesznek részt a harci cselekményekben. Most még keressük, kutatjuk az ellenség védelmének gyenge pontjait

– tette hozzá Szirszkij, aki azt is elmondta, hogy ukrán becslés szerint Ukrajna területén jelenleg mintegy 400 ezer orosz katona tartózkodik.

Olekszandr Prokugyin, a megye kormányzója a Telegramon közölte, hogy az orosz erők ismét tüzet nyitottak pénteken a dél-ukrajnai Herszon városára, eltalálták az önkormányzati közlekedési vállalatot, aminek következtében három ott dolgozó meghalt.

A Kijev megyei rendőrség pedig arról tájékoztatott, hogy a főváros térségét ért orosz belövések következtében leégett tíz hektár erdő. A lángok azután csaptak fel, hogy ellenséges rakéták csapódtak oda, ahol tavaly tavasszal, a térség orosz megszállása idején az orosz katonák lövészárkai voltak. Alina Podrejko, a bucsai rendőrkapitányság szóvivője elmondta, hogy az orosz támadás még június 16-án délután történt. 

Azután, hogy az ukrán erők visszavették az ellenőrzést a terület fölött, aknamentesítési munkálatok folytak a helyszínen, de mivel egy orosz katonai raktár is ott volt mélyen a föld alatt, tele lőszerrel, most hatalmas detonációk rázták meg a környéket. A robbanások délután három órától este nyolcig tartottak

– fejtette ki a szóvivő. 

A Militarnij ukrán katonai hírportál arról számolt be, hogy ukrán lövészek a szövetségesektől 203 milliméter kaliberű M106-os lövedékeket kaptak a Pion típusú önjáró lövegekhez, mivel mostanra a Szovjetunióban gyártott Pion fegyverekhez való szovjet lövedékkészletek kifogyóban vannak.

Vadim Szkibickij vezérőrnagy, az ukrán katonai hírszerzés helyettes vezetője az RBK-Ukrajina hírportálnak adott interjújában elmondta, hogy az orosz erők októbertől januárig jelentős számú rakétát használtak fel az arzenáljukból, ami miatt

Oroszország három-négyszeresére növelte a Kalibr és a H-101-es rakéták gyártását.

Az ukrán vezérkar legfrissebb, pénteki összesítése szerint az orosz hadsereg ukrajnai embervesztesége hozzávetőleg 680-nal, 223 330-ra nőtt. Az ukrán erők az elmúlt nap során megsemmisítettek egyebek között négy orosz harckocsit és 44 tüzérségi rendszert – jelentette az MTI.

Az ukránok kétharmada készen áll arra, hogy harcoljon a hazájáért

Tíz éve a lakosság 40 százaléka állt készen a szülőföld védelmére. Napjainkra 67 százalékra nőtt ez az arány.

 

 

Ukrajna herszon kijev ukrán hadsereg orosz-ukrán háború
Kapcsolódó cikkek