A törökországi és szíriai földrengések, valamint az amerikai tornádók és jégesők hozzájárultak ahhoz, hogy idén az első félévben 43 milliárd dollárnyi biztosítással fedezett kár keletkezett. Ez mintegy 8,7 százalékkal alacsonyabb a 2022 első fél évében mért 47 milliárdnál, viszont jóval meghaladja a 34 milliárd dolláros tízéves átlagot – derül ki a német biztosító, a Munich Re jelentéséből.

Turkey after the earthquake - Antakya27 April 2023, Turkey, Antakya: Nine-year-old Yakup stands on the outskirts of Antakya in front of his tent, where he has been living since the earthquake. Behind him, mountains of rubble pile up from the rubble of destroyed houses. Large parts of the city were completely destroyed in the earthquake on February 6. Photo: Boris Roessler/dpa Turkey After The Earthquake April  , 2023
Fotó: Northfoto

A nem biztosított károkkal együtt az első félévben 110 milliárd dollár volt az összes veszteség, ami 9,1 százalékkal marad el a 2022 azonos időszakában mért 120 milliárdtól, azonban jóval magasabb elmúlt tíz év 98 milliárdos átlagánál. Az év első felében a veszteségek kevesebb mint fele volt biztosított. A törökországi és szíriai földrengés volt messze a legpusztítóbb természeti katasztrófa az elmúlt hat hónapban. Nagyon sok épület, út és híd semmisült meg, valamint 58 ezer ember vesztette életét. 

Ennek eredményeként a természeti katasztrófák áldozatainak száma az év első felében (összesen 62 ezer) magasabb volt, mint 2010 óta bármikor. A földrengés okozta teljes kárt, ami nem tartalmazza az újjáépítési költségeket, a két közel-keleti országban mintegy 40 milliárd dollárra becsüli a Munich Re, ami egybevág a Világbank számításával. Az Egyesült Államokban az év első felében a heves zivatarok, a pusztító tornádók és a jégesők okoztak problémákat.

Ezek több mint 35 milliárd dollárnyi veszteséget okoztak, ebből több mint 25 milliárd dollár volt biztosítva. Az első fél éveket nézve az országban csak egyszer, 2011-ben (46 milliárd, ebből 29 milliárd biztosított) volt magasabb a kár értéke. Az év eddigi legköltségesebb eseménye az észak-amerikai országban a Texast érintő jégesők és viharok voltak júniusban. A második legnagyobb amerikai államban a viharkárok összköltségét 8,4 milliárd dollárra becsülik az első fél évben, ebből 7 milliárd volt biztosítva.

A legtöbb kutató feltételezi, hogy az éghajlatváltozás elősegíti a tornádókkal és jégesővel járó heves zivatarok kialakulását, így a jövőben a pénzügyi veszteségek is emelkedhetnek. A Munich Re megjegyzi, hogy az észak-amerikai és európai zivatarok kárstatisztikái is növekvő tendenciát mutatnak.

Csapást mérnek az európai turizmusra az extrém hőhullámok

A forró nyár kemény csapást mért az idegenforgalomra, amelynek a koronavírus-járványból felépülve extrém hőhullámokkal, erdőtüzekkel, valamint az ezek elől menekülő turisták tömegével kellett szembesülnie. Az éghajlatváltozás hatásai a jövőben valószínűleg erősödni fognak, az ágazatnak pedig sürgősen alkalmazkodnia kell a megváltozó körülményekhez. A klímaváltozás hatásait jó szemlélteti egy még 2019-ben született tanulmány, amely szerint Madrid éghajlata 2050-ben az észak-afrikai Marrákesére fog hasonlítani.