Nemzetközi gazdaság

Orosz szuperszonikus bombázót semmisített meg egy ukrán drón

Az elmúlt hónapokban megemelkedett az orosz területen végrehajtott támadások száma. Az uránok szerint több orosz gép is megsérült.

Ukrajna keddre virradó éjszaka dróncsapással megsemmisített egy szuperszonikus orosz repülőgépet. A jelentések szerint egy nagy hatótávolságú bombázót, egy Tupoljev Tu–22-est sikerült harcképtelenné tenni – számolt be róla a The Guardian. Az eset a Szentpétervár mellett található Soltsy–2 légibázison történt. A BBC cikke szerint az X közösségi oldalon (korábbi Twitter) az égő repülőről közzétett képek hitelesnek tűnnek.

Moscow,,Russia-may,7,,2022:,A,Group,Of,Strategic,Missile,Carriers
Fotó: Shutterstock

Az orosz hadsereg beszámolói szerint az ukránok drónokkal vettek célba egy katonai repülőteret Novgorod régióban, ami tüzet okozott és megrongált egy harci gépet. Habár Ukrajna nem ismerte el a csapást, Kijev a legritkább esetben kommentálja az orosz területet ért támadásokat.

Az orosz védelmi minisztérium arról számolt be, hogy a támadásban senki sem sérült meg, és a tüzet gyorsan el tudták oltani. Novgorod régió Moszkvától északnyugatra fekszik, több száz kilométerre az orosz–ukrán határtól.

Brit források szerint a dróncsapásban megsérült orosz repülőgépet a háború kezdete óta gyakran használták, főleg Ukrajna elleni rakétatámadásokban.

Az Új Ukrajna Hangja nevű oldal kedden arról írt, hogy az elmúlt néhány napban az ukrán drónok öt orosz repülőgépet rongáltak meg. A portál szerint egy Tu–22 M3-as augusztus 19-én megsemmisült, két másik repülőgép pedig megsérült. Augusztus 21-én Kalugában két katonai bombázó repülőgép rongálódott meg.

Az elmúlt hónapokban látványosan megszaporodtak a drónok által végrehajtott légicsapások Oroszország területén. Szombaton az orosz védelmi tárca arról adott hírt, hogy a légvédelmi erők lelőttek egy Ukrajnából indított rakétát a Krím félsziget felett.

Orosz rakétatalálat érte Csernyihivet, rengeteg a sérült

Főleg civilek sérültek meg és haltak meg a kora délutáni légicsapásban. Legalább hét ember életét vesztette.

 

dróncsapás orosz repülőgép támadás Ukrajna
Kapcsolódó cikkek