A Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) pénteken kiadott figyelmeztetése szerint a kőolajtermelő országok (OPEC+) kitermeléscsökkentése következtében az év hátralévő részében visszaeshetnek az olajtartalékok, ami még magasabbra röpítheti az árakat, mielőtt a lassulása miatt jövőre csökken a kereslet.

Oil,Field,At,Sunset.
Legjobban a szaúdi kitermelés esett vissza.
Fotó: Shutterstock

A termelés visszafogása és az igények növekedése miatt a Brent ára csütörtökön elérte a hordónkénti 88 dollárt, ami a legmagasabb érték január óta – emlékeztetett a hírrel kapcsolatban a Reuters. (Egy dollár 349,5 forint.)

Az IEA szerint napi 2,2 millió hordóval csökkenhetnek a tartalékok a harmadik és 1,2 millióval a negyedik negyedévben, ha az OPEC+ tartja a célkitűzését. A párizsi székhelyű energiafelügyelet havi olajpiaci jelentésében emlékeztet, hogy 

a kínálatot pont akkor csökkentették, amikor javult a makrogazdasági hangulat, és minden eddiginél magasabb szintre ugrott a világ olaj iránti igénye.

A termelők tavaly év végén kezdték meg a kitermelés visszafogását a piac felpörgetése érdekében, és júniusban 2024-re is kiterjesztették a korlátozásokat.

Marine,Tankers,On,The,Roads,Of,The,Volga,River,Transport
Marine tankers on the roads of the Volga river transport oil products to Europe. Cargo transportation of oil products. Russia
Az orosz olajexport stabil.
Fotó: Alekszandr Gosztev

Elsősorban a szaúd-arábiai kibocsátás éles visszaesése miatt júliusban napi 910 ezer hordóval csökkent a piacra jutó olajmennyiség. Az orosz olajexport azonban a jelentés szerint stabilan maradt napi 7,3 millió hordós szinten, és elérte a 15,3 milliárd dolláros értéket, az ára pedig a G7 ársapkájának 60 dolláros szintjét.

Az IEA arra számít, hogy jövőre a kereslet növekedése meredeken, napi egymillió hordóra zuhan a gyenge makrogazdasági körülmények, a járvány utáni fellendülés kifulladása és az elektromos járművek terjedő használata miatt elsősorban a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet tagállamaiban.

A szervezet azt is hangsúlyozta, hogy a kilátásokat tovább rontják az emelkedő kamatlábak és a banki hitelek szűkülése, ami nehéz helyzetbe hozhatja a vállalatokat, amelyeknek már így is meg kell küzdeniük a termelés és a visszaesésével.

Shanghai,,China,-,27,October,2018:,Oil,Refinery,On,Banks,SHANGHAI, CHINA - 27 OCTOBER 2018: Oil refinery on banks of River Huangpu
Kína olajéhsége pörgeti a keresletet.
Fotó: Shutterstock

Az IEA keresletnövekedési előrejelzése napi 150 ezer hordóval alacsonyabb, mint a júliusi, és 

nem egyezik az OPEC-ével,

amely szerint 2024-ben sokkal jelentősebb mértékben, napi 2,25 millió hordóval fog nőni az olaj iránti igény.

Az idei évre vonatkozóan nincs jelentős különbség a két szervezet prognózisa között. Az IEA arra számít, hogy a nyári légi forgalom erősödése, az olaj használatának az áramtermelésben való növelése és a kínai petrokémiai aktivitás megugrása következtében a kereslet napi 2,2 millió hordóval nő. Az OPEC 2,44 milliót jelez.

Az IEA szerint a globális kereslet 2023-ban napi 102,2 millió hordó, és a növekedés több mint 70 százalékban Kínának köszönhető annak ellenére, hogy egyre sötétebb fellegek gyülekeznek a világ második legnagyobb gazdasága és legnagyobb olajimportőre fölött.