Nemzetközi gazdaság

Szeptember 11-hez hasonlította a Moszkva elleni dróntámadást az orosz külügy

Az orosz főváros pénzügyi negyedét érte ukrán támadás. A drón az üzleti negyedben csapódott be.

Azok a módszerek, amelyeket Ukrajna július 30-án a moszkvai pénzügyi negyed támadása során alkalmazott, a 2001. szeptember 11-i New York-i terrortámadást idézik – nyilatkozta az orosz külügyminisztérium szóvivője, Maria Zaharova a Szolovjev Live TV-csatornának, amit a TASZSZ orosz hírügynökség szemlézett.

Russian Foreign Ministry Spokesperson Maria Zakharova
MOSCOW, RUSSIA DECEMBER 01: (----EDITORIAL USE ONLY – MANDATORY CREDIT - "RUSSIAN FOREIGN MINISTRY PRESS OFFICE / HANDOUT" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS----) Russian Foreign Ministry Spokesperson Maria Zakharova gives a weekly press briefing at the Russian Foreign Ministry, in Moscow, Russia on December 01, 2021. Russian Foreign Ministry Press Office / Handout / Anadolu Agency (Photo by Russian Foreign Ministry Press O / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)
Maria Zaharova szeptember 11-hez hasonlította a Moszkva elleni dróntámadást.
Fotó: AFP

Az ikertornyok elleni 9/11-es támadás rengeteg halálos áldozatot követelt, de a módszerek ugyanazok voltak. A moszkvai városrész egy polgári helyszín, ahol csak irodák és egy üzleti központ található, valamint sok lakóház, amelyeknek semmi közük a hadsereghez

– emelte ki Zaharova, aki szerint ugyanazt a képet látjuk, mint közel 22 évvel ezelőtt, mintha a történelem megismétlődne.

Korábban Moszkva polgármestere, Szergej Szobjanyin arról számolt be, hogy több pilóta nélküli légi járművet lőttek le, amelyek a főváros megtámadására indultak. Azonban az egyik drónnak ennek ellenére sikerült kijátszania a légvédelmet, elérte a moszkvai városnegyedet, és megrongálta az egyik torony homlokzatát a 21. emeleti szinten. Az üvegezés 150 négyzetméteres területen megrongálódott, de a támadásban senki sem sérült meg.

Az orosz védelmi minisztérium közleményéből kiderült, hogy két ukrán drónt a szomszédos Moszkvai terület Odintsovo és Naro-Fominszk kerületei felett semmisítettek meg, míg a harmadik légi jármű megzavarodott, elvesztette az irányítást, és lezuhant egy nem lakóépületekből álló magasföldszintű irodakomplexum belsejében, Moszkva City pénzügyi negyedében.

A drónháború és kockázatai

Hatalmas fejlődésen mennek át az orosz–ukrán háborúban használt drónok, de a fejlődés aligha áll meg Ukrajnában.

 

orosz külügy Szergej Szobjanyin Maria Zaharova moszkva dróntámadás
Kapcsolódó cikkek