Nemzetközi gazdaság

Az orosz gazdaság köszöni, jól van

A haditermelés, a növekvő szociális kiadások és bérek pörgethetik az orosz gazdaságot.

Az orosz gazdasági minisztérium előrejelzése szerint a következő két évben 2,3 százalékkal nőhet az ország gazdasága az idei 2,8 százalékos ütem után, majd 2026-ban is 2,2 százalékos bővülés következhet.

Mindez nem áll különösebben messze az országban a koronavírus-járvány előtt tapasztalt növekedésnél és vélhetően részben annak is köszönhető, hogy 

Moszkva képes volt kereskedelmét új utak felé terelni a szankciók ellenére. 

A növekedést emellett élénkítheti a haditermelés és a növekvő fogyasztás, melyet a szociális kiadások és munkaerőhiány hatására növekvő bérek is támogatnak. Az előrejelzést egy kormányülésen is megvitatták Mihail Misusztyin miniszterelnökkel pénteken.

Stock,Market,Investment,Trading,Financial,,Coin,And,Russia,Flag,Or
Fotó: Shutterstock

Az előrejelzésben érintett évek kapcsán a dokumentum fontos szerepet kap a költségvetés tervezésében is és a benne álló jóslatok nagyjából a jegybanki prognózis magasabb értékeivel esnek egybe.

Az orosz költségvetés továbbra is nyomás alatt van a hadi kiadások miatt, míg az amerikai és európai, valamint Ukrajna más szövetségesei által bevezetett szankciók nyomot hagytak az ország energiaexportból származó bevételein. Ennek hatására a rubel a feltörekvő piacok közül a harmadik legrosszabb teljesítményű devizává vált idén, augusztusban egy dollárért rövid időre több mint 100-at kellett adni az orosz fizetőeszközből. A jegybank határozott közbelépése ugyan megállította a zuhanást, de ismét felmerült a tőkeáramlás korlátozása a kormány és a jegybank részéről.

A gazdasági minisztérium azonban optimista, és 87,4 dollár/rubel árfolyammal számol, míg az a jegybanki 4 százalékos cél közelében lehet, a kőolaj átlagára pedig a számítások szerint nem esik hordónként 66,3 dolláros szint alá – írja a Bloomberg.

Az orosz ipar az idei második negyedévben növekedésnek indult, miután az azt megelőző három negyedévben minimális növekedésre vagy csökkenésre volt csak képes az orosz statisztikai hivatal szerint. A feldolgozóipar pedig 10,6 százalékot bővült a második negyedévben, a megelőző  0,3 százalékos növekedés és a tavalyi év második felét jellemző csökkenés után.

 

orosz gazdaság haditermelés rubel növekedés szankció
Kapcsolódó cikkek