A rugalmasság kulcsfontosságú az energiarendszerek fenntarthatóvá tétele és az energiabiztonság javítása érdekében. A rugalmasság fejlesztésének számos módja van: az energiatermelés és -fogyasztás szabályozása, az akkumulátoros tárolás korszerűsítése és a keresletoldali menedzsment alkalmazása – derül ki az Európai Környezetvédelmi Ügynökség (EEA) legfrissebb tanulmányából.

One,Of,The,Largest,Solar,Parks,In,Northern,Europe,,Near
Fotó: Kenneth Bagge Jorgensen

Az EEA szerint a rugalmasság az energiarendszerek képességét jelenti arra, hogy gyorsan reagáljanak a változó keresletre és kínálatra. Ez fontos az energiaátmenet szempontjából is, mivel a megújuló források, például a napelem- és szélerőművek termelése kiszámíthatatlan. A flexibilitás csökkenteni az energiarendszerek kibocsátását és az árakat, valamint javítja a szolgáltatások minőségét és az energiabiztonságot is.

Az értékelés megjegyzi, hogy a rugalmassági megoldások bevezetése költséges lehet, ezért az Európai Uniónak ösztönöznie kell ezek fejlesztését és alkalmazását. Ide tartozik például a villamosítás fokozása, a nemzeti célok összehangolása, a hálózatok összekapcsolása, a megújuló energiaforrások telepítése, valamint a tárolás korszerűsítése és a keresletoldali menedzsment.

Utóbbi lehetővé teszi a felhasználóknak, hogy szabályozzák az energiafogyasztásukat. Ehhez elsősorban úgynevezett intelligens hálózatokat kell kiépíteni, így a fogyasztók valós időben tudják szabályozni a változó energiafogyasztásukat. A mesterséges intelligencia (MI) felhasználásával biztosítható a keresleti kiugrások előrejelzése és mérséklése. Ennek kapcsán érdemes megjegyezni: a Juniper Research piackutató szerint az intelligens hálózatok kiépítéséből származó költségmegtakarítás 2027-re meghaladja a 125 milliárd dollárt világszerte, így megéri ebbe invesztálni.

Áttörés: az elfogadta az energiapiaci megállapodást

Hosszú idő után felszállt a füst, az unió két nagy tagállama rendezte az atomerőművek kérdése miatt kirobban konfliktusát, ami hónapok óta gátolta az egyezség létrejöttét. Ugyan a brüsszeli döntéshozatali mechanizmusok lassúak, most van esély arra, hogy tető alá hozzák a megállapodás végleges formáját az Európai Parlamenttel, még a jövő júniusi választások előtt. A tervezetet Magyarország kivételével az összes tagállam támogatta.