A spanyol szeptemberben 3,5 százalékkal nőtt az előző év azonos hónapjához képest, ami gyorsulást jelent az augusztusi 2,6 százalékhoz viszonyítva. Havi szinten a fogyasztói árak szeptemberben 0,2 százalékkal emelkedtek, ami lassulásnak számít az augusztusi fél százalékkal összevetve – derül ki a spanyol statisztikai hivatal (INE) végleges adataiból.

People struggle with high inflation as price of groceries in Spain jumps by historic 15.2%
Fotó: Burak Akbulut / AFP

Mindez az élelmiszerek és az alkoholmentes italok 10,5 százalékos drágulásával magyarázható. Néhány élelmiszer-alapanyag ára meredeken emelkedett éves szinten: az olívaolaj ára 67 százalékkal ugrott meg, míg a cukor esetében 40 százalékos mértékű volt a infláció. Az alkoholtartalmú italoknál és dohányáruknál 7,7 százalékos, illetve 7,6 százalékos drágulást mértek.

A lakásárak 13,1 százalékkal mérséklődtek, míg a szolgáltatások 4,8 százalékkal lettek drágábbak. A maginfláció, amely kiszűri az ingadozó élelmiszer- és energiaárakat, szeptemberben 5,8 százalékra lassult az augusztusi 6,1 százalékról. Az statisztikai hivatalának metodikája szerint számított harmonizált fogyasztóiár-index 3,3 százalék volt.

 

Annak ellenére, hogy a fogyasztói árak júliusban és augusztusban is nőttek, a spanyol inflációs ráta az egyik leggyorsabban csökkenő volt az euróövezetben, miután tavaly júliusában 10,8 százalékon tetőzött. Az elemzők szerint az év hátralévő részében a pénzromlás mértéke 3-4 százalék körül alakulhat, egyedül az üzemanyagok drágulása okozhat nagyobb mértékű inflációt, az élelmiszerárak esetében lassulásra számítanak.

Az Ibériai-félszigeten vesz zölderőműveket a norvég állam

Szorosabbra fonja együttműködését a megújuló energiaforrások hasznosításában a spanyol Iberdrola és a norvég szuverén vagyonalap befektetéseit kezelő NBIM. Spanyolországban 2026-ra a villamos energia 67 százalékát megújuló forrásokból nyerik majd, s ebben az Iberdrolának kulcsszerepe van. A cég megtisztítja portfólióját, és gőzerővel fejleszti erőműparkját.