Nemzetközi gazdaság

Hiába a szankciók és az adóemelés, tolonganak a luxusautókért az oroszok

A tavalyi nagyarányú adóemelés ellenére is egyre többen választották a luxusmárkákat. A pandémia, a háború, a szankciók és az infláció sem vette el a gazdagok kedvét.

A leggazdagabb oroszokat nem vágták nagyon földhöz a drasztikus adóemelések. Bár Oroszországban 2022-ben harmadával megemelték a luxusautókra kivetett adót, számuk így is 22 százalékkal emelkedett. Az orosz szövetségi adóhivatal tájékoztatása szerint az országban a luxusautók száma évről évre emelkedik – írta meg az RBC orosz hírportál.

Bentley,Mulsanne,And,Bombardier,Private,Jet,On,The,Airfield,Of
Fotó: Shutterstock

Oroszországban a luxusautó kategóriájába azok a személygépjárművek tartoznak, amelyek 10 millió rubelnél (36 millió forint) drágábbak. Számuk tavaly 19,8 ezerre emelkedett. Az ebbe a kategóriába tartozó autók száma folyamatosan nő, a 2019-eshez képest két és félszer több közlekedik az orosz utakon, számuk éves szinten átlagosan 3900 járművel bővült.

Az elemzők emlékeztettek, hogy sem a 2020-ban kirobbant pandémia, sem háború miatt Moszkvára kivetett, az oroszok luxuscikkekhez való hozzáférését korlátozó nyugati szankciók, sem a drasztikus áremelkedés nem fékezte le a felfelé ívelő trendet.

Tavaly a luxusadót is megemelték, az ebből származó adóbevétel 2022-ben 31 százalékkal, 3,34 milliárd rubelre nőtt.

A fizetendő átlagos összege 169 ezer rubel (617 ezer forint) volt, szemben a 2021-es 157,5 ezer rubellel (575 ezer forint).

Az adóhivatal nyilvántartása szerint 2022-ben csaknem 12 800 luxusautó tartozott magánszemélyekhez, és további mintegy 7000 volt vállalatok vagy egyéb szervezetek tulajdonában.

Borúsak a nyugati luxusautó-márkák kilátásai

Össze kell kapni magukat a nagy nyugati autómárkáknak, hogy felvegyék a kesztyűt a kínai márkákkal. Egy friss jelentés szerint a kínai vállalatok megduplázzák globális piaci részesedésüket.

 

 

luxuscikek háború orosz-ukrán háború Oroszország luxusautó
Kapcsolódó cikkek