Nemzetközi gazdaság

Kérdéses a Novavax oltásának hatékonysága

Az Európai Unió egyelőre nem engedélyezi a Novavax Covid–19 elleni legújabb vakcináját. Az Európai Gyógyszerügynökségnek kérdései vannak az oltás hatékonyságával kapcsolatosan.

Az szabályozó hatóságai egyelőre nem hagyják jóvá a Novavax legfrissebb Covid–19-vakcináját. Az engedély megadása helyett az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) további információkat kért a cégtől – tudta meg a Financial Times egy bennfentestől. 

EUROPEAN MEDICINES AGENCYThe European Medicines Agency building is responsible for validating the marketing of vaccines against Covid-19 in Europe. Amsterdam on 08/12/2020.Le batiment de l'Agence Europeenne des Medicaments chargee de valider la mise sur le marche en Europe des vaccins contre la Covid-19. Amsterdam le 08/12/2020. (Photo by Martin Bertrand / Hans Lucas / Hans Lucas via AFP)
Az Európai Gyógyszerügynökség egyelőre nincs meggyőződve a Novavax Covid–19 elleni vakcinájának hatékonyságáról.
Fotó: AFP

Az értesülés szerint 

a hatóságnak az oltás hatékonyságával kapcsolatban vannak kérdései, valamint biztosítani akarja, hogy a különböző gyártási helyszíneken azonosak legyenek annak tulajdonságai.

A Novavax pénteken közölte, hogy a Covid–19 XBB variánsa ellen frissített vakcinája már elérhető az amerikai gyógyszertárakban, csupán egy héttel azután, hogy az amerikai illetékes hatóság, a Food and Drug Administration (FDA), engedélyezte a 11 évnél idősebb személyeknél a sürgősségi alkalmazását.

A Novavaxot és az EMA-t kereste a Reuters, de egyelőre nem válaszoltak neki.

Az EMA várhatóan négy héten belül megadja az engedélyt.

Várakozások alatt maradt a Pfizer Covid-ellenes vakcináinak eladása

Nem fogy jól a Covid-vakcina – a Pfizer tájékoztatása szerint a harmadik negyedévben 5,5 milliárd dolláros készletleírást hajtottak végre.

 

 

Európai Gyógyszerügynökség vakcina Novavax oltás Európai Unió
Kapcsolódó cikkek