Az Egyesült Államok elkezdte felvásárolni a japán tengeri termékeket a támaszpontjaikon állomásozó katonáik számára, valamint helyi termelőkkel is tárgyalnak, hogy a jövőben egyenesen az országba szállíthassanak – Washington ugyanis ezzel próbálja meg ellensúlyozni az ázsiai halászokkal szembeni kínai tilalmat – írta a Reuters.

Fotó: AFP

Kína, amely korábban a japán halászati termékek legnagyobb vásárlója volt, szinte azonnal kereskedelmi korlátozásokat vezetett be az ország ellen, miután az nemrég elkezdte a fukusimai atomerőmű hűtővizének a tengerbe engedését – annak ellenére, hogy több független nemzetközi szervezet is biztonságosnak ítélte a lépést.

Az Egyesült Államok azonban a legfontosabb csendes-óceáni szövetségesének segítségére sietett, és kivételes alkalommal a hadseregét békés célokra vetette be: a kínai fogyasztók leváltására és a japán tengeri termékek elfogyasztására.

Ez egy hosszú távú szerződés lesz a hadsereg és a japán halászok között, és megakadályozzuk, hogy Peking tönkretegye a helyi halászatot, amely régóta gondot okoz Kína illegális flottáinak

– jelentette be Rahm Emanuel, az Egyesült Államok japán nagykövete, aki szerint a lépés tovább erősíti az együttműködést az országaik között, és tovább csökkenti Kínai piaci befolyását.

Az első vásárlás egy tonna fésűkagylót tartalmaz, de ez csak egy aprócska töredéke annak a több mint százezer tonnának, amelyet Japán tavaly Kínába exportált. Emanuel azonban elmondta, hogy a vásárlások – amelyek a hajók fedélzetén lévő éttermeket és a katonai bázisokon lévő üzleteket fogják ellátni – idővel mindenféle tenger gyümölcseire kiterjednek majd.

Washington jelenleg is tárgyalásokat folytat arról, hogy a termelők hamarosan az Egyesült Államokba is szállítsanak halat, teljesen leváltva a kínai importot.

An inspector from the International Atomic Energy Agency (IAEA) observes baskets of fish to be taken as samples at Hisanohama Port in Iwaki, Japan's Fukushima Prefecture, on October 19, 2023. UN inspectors took samples from a fish market near the Fukushima nuclear power plant on October 19 following the release of wastewater from the wrecked facility in August. (Photo by Eugene Hoshiko / POOL / AFP)
A Nemzetközi Energiaügynökség kutatója ellenőrzi a Japán-tengerben kifogott halakat.
Fotó: AFP

A Peking által bevezetett haltilalmat több nyugati ország is kemény kritikával illette, mivel a 2011-es katasztrófa óta több független szervezet is kijelentette, hogy a radioaktív hűtővíz kieresztése nem fogja károsítani a tengeri élővilágot.

Ez nem több, mint egy újabb lépés a kínai–amerikai gazdasági háborúban, Peking pedig egyenesen az egyik szövetségesünkre támadt. De ezzel egyedül a saját lakosságát fogja megkárosítani, amely egy újabb piactól lett elzárva, míg mi hajlandók vagyunk vásárolni a japán halászoktól

– mondta Emanuel, aki korábban Barack Obama amerikai elnök kabinetfőnöke volt a Fehér Házban, és az utóbbi időben egyre keményebb kritikákkal illette a kínai kormányt.

Szerinte az ország súlyos gazdasági problémákkal néz szembe, és a Peking által bevezetett tilalom újabb jele annak, hogy ezt elsősorban az inkompetens, agresszív vezetés okozza.

Munkát ad a kínai bojkott a japán raboknak

A fukusimai hűtővíz kiengedése miatt nem veszik a kagylót, a börtönökben kell a fölösleget feldolgozni.