Szinte elképzelhetetlen változást hozott az egykor vasfüggöny mögött élő emberek életébe az európai uniós tagság. Nemcsak a határok nyíltak ki, és szabadon áramolhatott be a tőke, illetve mehettek Nyugatra dolgozni tömegek, hanem az átalakulás következtében rég nem látott gazdasági felívelés és életszínvonal-emelkedés kezdődött a régióban.

Jó példa erre a romániai Iasi-ban (Jászvásár) élő Bogdan esete. Míg a fiatalember első fizetését családja fürdőszobájának megépítésére költötte, mára a 33 éves férfi két autó, egy motor és egy új építésű lakás tulajdonosa. Jólétét pedig az is bizonyítja, hogy utazásra is jut pénze: egy friss felvételen boldogan mosolyog kedvesével Kuala Lumpurban. 

Persze Bogdan példája azért nem festi le teljesen hitelesen a képet, de tény, sokan olyan körülmények között élnek, amelyről gyerekkorukban még álmodni sem mertek.  

Hogyan tovább?

Az uniós vezetők a héten Granadában találkoznak, hogy az  újabb tagjelöltek felvételéről egyeztessenek. Már az időzítés is elgondolkodtató: miközben egy oroszbarát párt hatalomra kerülése várható Szlovákiában, az Egyesült Államok a Kijevnek szánt segítség felpörgetésén fáradozik. 

Hogy valóban mikor válhat Ukrajna, Moldova és a nyugat-balkáni országok uniós tagokká, azt jelen pillanatban képtelenség megmondani, de annyi biztos, hogy az álom egyre inkább valósággá válhat.

Daily Life In Bucharest
Romanian flags are seen on an empty street in central Bucharest, Romania on April 29, 2019. (Photo by Jaap Arriens/NurPhoto) (Photo by Jaap Arriens / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Fotó: Jaap Arrien / AFP

 

Románia fejlődése megkérdőjelezhetetlen

Amikor a 19 milliós ország beolvadt az unióba, akkor a lakosság fele nem rendelkezett vezetékes ivóvízzel , és az egy főre jutó az uniós átlag harmadát tette ki, ez nagyjából megegyezik az ukrán gazdasági kibocsátás háború előtti szintjével.

Mára azonban Románia már a blokk átlagának 77 százalékát is elérte, és továbbra is gyorsan nő. Beszédes, hogy a PwC tanácsadó cég helyi irodájának vezetője szerint a következő évtizedben megduplázódhat a román gazdaság teljesítménye. 

Nagyjából ez volt az Ukrajna számára is vágyott út addig, amíg 2014-ben a Majdan-felkelésbe nem vezetett a kormány Kreml-barát politikája. Most Kijev egy új esélyt kapott az uniós tagságra, persze ehhez békét kell kötniük, ami ebben a pillanatban viszonylag elképzelhetetlennek tűnik.  

Bukarest közben határozott támogatója lett Ukrajna és másik szomszédja, Moldova gyorsabb uniós integrációjának. A vezetés folyamatosan hangsúlyozza a tagság fontosságát: 

Románia nem tudná végigvinni a reformokat az unió nélkül. Az EU és a NATO nélkül törékenyek, sebezhetők lennénk

– hangsúlyozta egy televízióinterjúban Marcel Ciolacu miniszterelnök.

Korrupció, a szitokszó

Amikor Románia tag lett, nemcsak a privatizáció ért véget, hanem a bíróságokat is újjászervezték, hogy kiszorítsák a korrupciót – mára a Bloomberg elemzése szerint keleti szomszédunk utolérte Magyarországot, és eltávolodott az egykor hasonló helyzetben lévő Bulgáriától. Persze ehhez jelentős „tisztogatásra” is szükség volt. 

A kemény intézkedések – korrupt kormánytisztviselők börtönbe zárása is – Laura Codruta Kövesi volt főügyész nevéhez fűződnek, aki az EU legfőbb ügyészi hivatalát vezeti.  Egy neve elhallgatását kérő munkatársa szerint Kövesi eltökélt volt, és irányításával valóban leküzdötték a mélyben gyökerező korrupciót, és megváltoztatták az emberek mentalitását. 

Eközben ellenségeket is szerzett bőven, ugyanis 2018-ban azért menesztették, mert Tudorel Toader akkori igazságügyi miniszter azzal vádolta meg, hogy Kövesi túllépte hatáskörét, és rombolja Románia külföldi imázsát.

Persze azért továbbra is botrányoktól hangos a politika egésze, a bíróságokat túlterhelik a perek, de tény, hogy 2015 óta több mint egymilliárd euró került vissza a költségvetésbe a korrupcióellenes intézkedéseknek köszönhetően.   

A korrupció lassítja Románia gazdaságának fejlődését, és forrásokat von el az oktatástól és az egészségügytől is

– jelentette ki Marius Voineag korrupcióellenes főügyész.

Kövesi fókuszban maradhat – a szakember jelenlegi pozíciójának köszönhetően a Romániában bevált modellt „transzportálhatja” Ukrajnába is. Úgy tűnik, erre meg is van hajlandósága, ugyanis egy hónappal a háború kitörése után Kijevbe utazott, hogy együttműködési megállapodást kössön az ukrán legfőbb ügyésszel.

Night,Traffic,On,Basarab,Bridge,,Bucharest,,Romania
Fotó: Shutterstock

 

A számok nem hazudnak

2010 és 2021 között a külföldről érkező befektetések majdnem megduplázódtak, és elérték a 11 milliárd dollárt, százával özönlöttek be a külföldi cégek. A legnagyobb befektetők közé tartozik a Ford és a Renault csoporthoz tartozó Dacia. A két autógyártó szalagjairól évente több mint félmillió autó gördül le. Az abroncsgyártó Continental 2,2 milliárd eurót fektetett be, a technológiai óriások, köztük az Amazon, a Microsoft és az Oracle megnyitották kutatóközpontjukat.

A kormányok több mint 700 kilométer autópályát építettek, fejlesztették az iskolákat és a közszolgáltatásokat. 

A fejlődést támogatta az is, hogy a politikai pártok félretették konfliktusaikat, az uniós források minél hatékonyabb felhasználása érdekében. Eddig összesen 53 milliárd euró támogatást hívtak le és költöttek el Romániában. 

Új projektek is bőven indulnak, a Nokian 650 millió eurós befektetéssel zéró kibocsátású gumiabroncsüzemet épít, a belga Avestra Battery 1,4 milliárd euróért akkumulátorgyárat fejleszt, és megindult a gigantikus gázmező, a Neptune Deep kiaknázásának az előkészítése is, a befektetés értéke 4 milliárd euró.  

Ha az inflációt nézzük, nagy pályát járt be ebben az évezredben a román gazdaság, ugyanis az ezredfordulón csaknem 60 százalékos fogyasztói árindex napjainkra 10 százalék alá esett, persze voltak közben olyan időszakok is, amikor deflációt mértek.

A román infláció alakulása 25 éves
 

 

Lekörözte a szomszédokat

Az egy főre jutó GDP értékét jelentősen növeli persze, hogy milliók hagyták el az országot, és mentek Nyugatra dolgozni. Ennek következtében az életszínvonal idén meghaladhatja a lengyelt, és jelentősen felülmúlja a szerbet. A legélesebb összehasonlítás talán a szomszédos Bulgáriával van, az eredmény feltűnő.
A két ország úgy csatlakozott az EU-hoz, mint a blokk legszegényebb és legkorruptabb tagjai – akárcsak Ukrajna, ha valaha is tagságot szerezne.

Az uniós csatlakozáskor Bulgáriával hasonló szinten volt Románia. Szófia azonban nem győzte le a korrupciót, így életszínvonala most a blokk átlagának 60 százaléka, azaz 17 százalékponttal alacsonyabb, mint Romániában.