Nemzetközi gazdaság

Szankciók ide vagy oda, Európának szüksége van az orosz ásványokra

Tavaly március és idén július között mintegy 13,7 milliárd euró értékben importáltak az unió tagállamai titánt, nikkelt és egyéb nyersanyagokat Oroszországból.

Hiába a Moszkva elleni szankciók , a kritikus fontosságú ásványi anyagokat ezek nem érintik, az pedig bőségesen be is vásárol belőlük Oroszországtól – derült ki az Investigate Europe napokban közzétett jelentéséből, melyet a Magyar Nemzet szemlézett. 

Nem rossz kilátások: vannak olyan ágazatok, amelyek nem szenvednek a szankcióktól, így Putyinnak sem fájhat a feje.
Fotó: AFP

2022 márciusa és idén július között mintegy 13,7 milliárd euró értékben importáltak az unió tagállamai az olyan nyersanyagokból, mint a titán vagy a nikkel.

Csak idén január és július között ez a szám 3,7 milliárd euróra rúg, az Európai Unióban felhasznált nikkel 90 százalékát Oroszországból importálják.

Miért nem szankcionálják a kritikus nyersanyagokat? Azért mert kritikusak, legyünk őszinték

− tette fel a költői kérdést David O’Sullivan, az EU szankciókért felelős különleges képviselője még szeptemberben egy konferencián. 

Ezeknek a nyersanyagoknak különösen fontos szerepük van abban, hogy az unió elérje a 2050-re kitűzött klímacélokat. Létfontosságúak az elektronika, a napelemek és az elektromos autók gyártásában, de az olyan hagyományos iparágak számára is, mint a repülőgép vagy a védelmi ipar. Ám amennyire nélkülözhetetlenek, olyannyira nehéz beszerezni őket. 

A gyémánt lesz az új orosz szankciós csomag sztárja

Az Európai Unió a 12. büntetőintézkedést készíti elő Moszkva ellen, a G7 már a napokban léphet.

Mint arra a jelentés is rávilágít, a által nemcsak Oroszország ukrajnai háborúját finanszírozzák az európai országok, de rendesen megtömik a Putyinhoz közel álló üzletemberek, oligarchák zsebét is. Csak néhány példa:

a VSZMPO-Aviszma vállalat, a világ legnagyobb titánexportőre 2022 februárja és idén július között legalább 308 milliárd dollár értékben értékesített a nyersanyagból az unióban, német és brit fióktelepein keresztül.

A vállalat részben a Rosztek nemzeti védelmi ipari konglomerátum tulajdonában van, melynek Szergej Csemezov az elnöke, Putyin közeli szövetségese. 

 

Putyin Oroszország Európai Unió szankció nyersanyag
Kapcsolódó cikkek