Nemzetközi gazdaság

Szénbányákban dolgoztatják a rabokat Ukrajnában

Az orosz–ukrán háború miatt bizonyos ágazatokban hatalmas a munkaerőhiány. Az elítéltek bért kapnak a szénbányában végzett kényszermunka után.

Az ukrajnai börtönökben fogva tartott elítélteket szénbányákba vezénylik, tudatta a büntetés-végrehajtási rendszert felügyelő igazságügyi miniszter – számolt be róla a Kárpáti Igaz Szó kárpátaljai hírportál.

Sasha, a 28-year-old miner, uses a cast-iron bathtub to rise up from "kopankas", a small illegal coal mine in Shakhtarsk, Donetsk region, on September 22, 2016. You either steal, fight or dig." These are the stark choices that led a lean 28-year-old to risk his life on a daily basis by working in an illegal coal mine in Ukraine's war-torn industrial east. The sooty-faced man agreed to identify himself only as Sasha to protect his safety when talking about "kopankas" -- pits that scatter the coal-mining region of the pro-Russian rebels who revolted against Western-backed Kiev in April 2014. (Photo by Oleksii FILIPPOV / AFP)
Szénbányákban dolgoztatják a rabokat Ukrajnában, szénbánya, orosz-ukrán háború
Szénbányákban dolgoztatják a rabokat Ukrajnában.
Fotó: AFP

Denisz Maljuszka arról számolt be, hogy az ukrajnai szénbányák súlyos munkaerőhiánnyal küzdenek, mivel sok bányászt mozgósítottak az orosz–ukrán háború miatt. Az emberhiány miatt jelentkező problémákat pedig elítéltek bevonásával szeretnék kezelni. A tárcavezető elárulta, hogy tíz munkás egy műszak leforgása alatt csaknem 25 tonna szenet is képes a felszínre hozni. A rabok a kényszermunkáért cserébe fizetést is kapnak, amiből adózniuk is kell, és amennyiben anyagi követelések is fennállnak az elítéltekkel szemben, a megkeresett összegből automatikusan törlesztik azokat is.

Maljuszka azt is elképzelhetőnek tartaná, hogy a közeljövőben akár más ágazatokba is bevonhatnak elítélteket, ezzel a lépéssel is enyhítve a súlyos munkaerőhiányt.

Ukrajnában korábban felmerült annak a lehetősége is, hogy a börtönbüntetésüket töltők egy részét mozgósíthatnák, azonban ennek észszerűségéről erősen megoszlanak a szakértői vélemények. Oroszországban az egykori Wagner csoport zsoldosseregébe rendszeresen toboroztak börtönben ülő elítélteket. A merényletben életét vesztő Jevgenyij Prigozsin magánhadseregét számos kritika érte emiatt, hiszen a szolgálati időt túlélő egykori elítéltek révén számos gyilkos és erőszaktevő került újra szabadlábra.

Egymillió munkahely szűnik meg a szénről való leválás miatt

Több kormánynak már most terveket kellene készítenie, hogy a bányászok se legyenek vesztesei az energiaátállásnak.

 

Ukrajna orosz-ukrán háború szénbánya kényszermunka börtönbüntetés
Kapcsolódó cikkek