Nemzetközi gazdaság

Ukrajnára is lesújt az infláció, nagyot drágul a kenyér

Az élelmiszerárak is megsínylik az elhúzódó háborút. Az ukrán gabona körüli hercehurcával nemcsak a szomszédos országok, hanem az ukrán termelők is rosszul járnak.

Ukrajnában 2023 végére a kenyér és a pékáruk 5-10 százalékos áremelkedésére kell számítani – írta meg szerdán az ukrán pékszövetség elnökére és a Kijev Hlib cég igazgatójára, Jurij Ducsenkóra hivatkozva a Kárpáti Igaz Szó kárpátaljai hírportál.

Fotó: Dimitar Dilkoff/AFP

A szakértő szerint az áremelés már októberben kezdetét veszi, és várhatóan 5 százalékos lesz.

Idén júliusban az ágazati statisztikák alapján a legnépszerűbb pékáruk közül a finomlisztből készült búzakenyér átlagára 41,9 hrivnya (420 forint), a rozs- vagy rozs-búzakenyér átlagára 36 hrivnya (360 forint) volt, a fél kilós vekni pedig 22,4 hrivnyába (224 forint) került Ugyanezekért a termékekért a fővárosban, Kijevben 62,6, 41,1, illetve 227 hrivnyát kértek átlagosan a boltok.

Jurij Dudcsenko úgy véli, hogy az alapvető élelmiszer árának jelentős ugrása arra vezethető vissza, hogy az ukrán pékek fő problémája a kenyérsütéshez használt másodosztályú búzaliszt magas ára, illetve a hazai piacon való elégtelen mennyiség. A jelenlegi becslések alapján kijelenthető, hogy a szezon végére megközelítőleg 1 millió tonnával kevesebb jut az ukrán iparnak.

Megállapodott az ukrán gabonával kapcsolatban Varsó és Kijev

A két ország viszonya az importtilalom bevezetése óta fagyos volt. Ezúttal a Lengyelországon áthaladó, világpiacra irányuló gabona kapcsán jutottak dűlőre. A megállapodásba bevonták Litvániát is.

 

 

Ukrajna infláció kenyér áremelkedés
Kapcsolódó cikkek