Tejfehér ködbe burkolózott Delhi. Az indiai metropolisz levegőszennyezettsége akkora mértéket ért el az elmúlt két hétben, hogy a látótávolság néhány méterre csökkent.

A man cycles past the Kartavya Path in front of the India Gate amid heavy smoggy conditions in New Delhi on November 7, 2023. Air quality in the national capital has plummeted to the severe category in the past few days. The air pollution in Delhi typically reaches its peak from November 1 to 15 due to the emissions from vehicles and industries, stubble burning in nearby states, and unfavourable meteorological conditions, such as a drop in temperature and low wind speeds. (Photo by Mayank Makhija/NurPhoto) (Photo by Mayank Makhija / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Jelenleg veszélyes Delhiben a szabadban tartózkodni. Sokan a savas levegő okozta égési sérülésekkel keresik fel a kórházakat.
Fotó: Mayank Makhija / NurPhoto / AFP

A levegő minőségét az elmúlt időszakban nagymértékben a környék gazdálkodói rontották, akik ilyenkor tarlóégetéssel készítik elő a földet a jövő évi rizstermesztéshez. A légszennyezettség azonban egész évben probléma a közlekedés, az ipar, valamint a szálló port miatt.

Az elmúlt két hétben a 35 millió fős város levegőminőségi mutatója (AQI), amely a levegőben található, 2,5 mikrométernél kisebb átmérőjű szálló por szintjét méri, folyamatosan átlépte a 450-et, az elfogadható határ közel tízszerese volt. A szmog pedig egyre nagyobb, amihez a hindu legjelentősebb ünnepe, a Diváli fényfesztivál is hozzájárul. A kórházak sürgősségi osztályait már elárasztották a savas levegő okozta égető tünetekkel jelentkező járókelők.

A szmog akkora mértéket öltött Delhiben, hogy már az űrből is látszik.

A szmogfelhő nem csak Delhi, de India és Pakisztán egyes részein is megfigyelhető a NASA műholdas felvételén.
Fotó: NASA Earth Observatory

A delhii metropolisz része a főváros, Újdelhi, amely rendszerint a világ legrosszabb levegőjű fővárosa.

A városvezetés előrehozta az iskolai téli szünetet, betiltotta az építkezéseket, továbbá korlátozza a közlekedést: a páros és a páratlan rendszámú autók felváltott időszakokban közlekedhetnek. A motorokra azonban ez nem vonatkozik, így sokan válthatnak át arra. A környezetvédelmi minisztérium azon gondolkodik, hogy speciális eljárással mesterséges esőt hozzon létre a köd eloszlatására. Ha az engedélyeztetési folyamat végére minden szerv áldását adja rá, a kormány várhatóan a hónap második felében vetheti be a légtisztító fegyverét. 

Mivel az eső művi előállításához megfelelő légköri körülmények kellenek, a szakértők úgy látják, hogy november 20. környéke lehet a legjobb időzítés. A szakavatottak szerint ugyanakkor a műeső legfeljebb három napig segíthet, utána a légszennyezettségi szint visszaáll a korábbira. Ráadásul a technológia bevetése rendkívül költséges – írja a BBC.

A delhii metropolisz sajnos nincs egyedül a légszennyezettséggel, megdöbbentő, de a világ 90 százalékán nem egészséges a levegő.