A kínai hivatalok ismét megkezdik a sertéshús felvásárlását a helyi termelőktől és kereskedőktől, hogy elfogadható szintre emeljék az árakat. Peking idén már két alkalommal vett nagy mennyiségben sertéshúst, hogy stabilizálja a piacot, de ez csak átmeneti megoldásnak bizonyult – írja a Bloomberg.

A pig jumps off a platform and dives into the water during a daily training at a pig farm in Sanjiazhai village, Lixiang town, Shenyang city, northeast China's Liaoning province, 17 August 2017.A pig farm in a village of Shenyang has developed a new way to raise pigs. Every day, more than 10,000 pigs are trained to dive from two platforms with heights of 3 meters in Sanjiazhai village, Lixiang town of Shenyang, northeast China's Liaoning province. It is said that these pigs are fed with green plants in the farm. They are also trained to do more exercises such as diving in order to taste tenderer. (Photo by Yang yang / Imaginechina / Imaginechina via AFP)
Intervencióval próbálják megfogni a zuhanó sertésárakat.
Fotó: AFP

A sertésárak például júliusban nőttek, miután a Nemzeti Fejlesztési és Reformbizottság felvásárlásokat jelentett be, de augusztus elejétől visszaestek. A kínai sertésárak idén nyomás alatt vannak a bőséges kínálat és a visszafogott kereslet miatt, a sertéstenyésztők milliói – kisbirtokosok és nagyvállalatok egyaránt – a nyereséges működésért küzdenek.

Egy jüan = 48,65 forint

A fogyasztás jellemzően télen szokott megemelkedni, mivel Kínában az emberek pácolt húst készítenek az évszakban jellemző ünnepek és fesztiválok alatt, azonban vannak aggodalmak, hogy idén a kereslet a vártnál gyengébben alakulhat. A taliani árutőzsdén a sertés határidős ügyletek pénteken, sanghaji idő szerint 14 óra után tonnánként 15 380 jüanon álltak, ami több mint 20 százalékos csökkenés az egy évvel ezelőtti szinthez képest. 

A sertéspestis után helyreállt a kínai termelés

Az afrikai sertéspestis (ASF) a házi sertések és a vadon élő disznófajok fertőző megbetegedése, ami tetemes gazdasági károkat okoz, mivel terjedését csak az érintett sertésállományok leölésével lehet hatékonyan meggátolni. Kínában 2018 augusztusában mutatták ki először, és a szigorú intézkedések ellenére a járvány hamarosan elterjedt az országban, és átterjedt Kambodzsára, Laoszra, Vietnámra és Thaiföldre is.

A kínai sertésállomány emiatt százmillió egyeddel csökkent, így a világ második legnépesebb országában drasztikusan visszaesett a termelés, és ennek következtében Európában is sokéves csúcsra ugrott a sertéshús ára. Ugyanakkor az EU kivitele is megugrott a távol-keleti országba: az uniós 55 százaléka, 2,4 millió tonna sertéshús irányult Kínába 2020 első öt hónapjában. 2019-ben, a vizsgált időszakban pedig éves szinten 75 százalékos volt a növekedés.

2022-ben fokozatosan helyreállt Kína sertéstermelése: tavaly az első fél évben a kínai sertéshústermelés 8,2 százalékkal, 29,4 millió tonnára bővült az előző év azonos időszakához képest, így Peking behozatala is visszaesett. Spanyolország 343 400 tonnával a legnagyobb beszállítónak számított, de szintén nehezen viselte a kínai 523 800 tonnás, 60,4 százalékos visszaesését.

Ehhez kapcsolódik, hogy néhány hónapja Hszi Csin-ping kínai elnök kijelentette: az országnak önellátónak kell lennie élelmiszerekből is. Az államfő ezt azzal indokolta, hogy a mezőgazdaság a nemzetbiztonság alapja, valamint az orosz–ukrán háború kirobbanása után több mint 30 országban korlátozták az agrárexportot. Ha pedig nem tudják élelmezni a lakosságot, az zavargásokhoz vezet, így kiszolgáltatottak lesznek külső hatalmaknak.

Tombol a sertéspestis Horvátországban – akár húshiány is jöhet

Horvátországban először a nyár közepén észlelték az európai disznóállományt megtizedelő afrikai sertéspestist. Az emberre és más állatokra ártalmatlan, de a sertések esetében szinte 100 százalékban halálos kórt elsősorban a vaddisznók terjesztik, és feltehetően a szomszédos Szerbiából hurcolták be. A legfertőzöttebb térség Vukovár-Szerém megye, ott már több száz fertőzött állatot azonosítottak.