Az elektromos járművek elterjedésének egyik legnagyobb akadálya az Egyesült Államokban és persze máshol is a töltő-infrastruktúra hiánya. Az izraeli Electreon startup cég ezt a problémát úgy kívánja megoldani, hogy magát az utat villamosítja egy dinamikus töltésnek nevezett rendszerrel.

Wireless,Electric,Vehicle,Charging,While,Driving,On,Road,Charging,System.
Nagyot lendíthet az e-autók elfogadottságán a menet közbeni töltés. Fotó: Shutterstock

A tekercsszegmenseket az útburkolat alá ágyazzák. Ezek a tekercsek csatlakoznak az elektromos hálózathoz, és vezeték nélkül táplálják a töltést a jármű alá telepített vevőlemezeken keresztül. Az Electreon szoftvere úgy működteti a töltést, hogy közben figyeli az elektromos hálózat terheltségét, illetve azt, hogy mikor a legalacsonyabb az akkumulátor kihasználtsága.

Ez az innováció, a menet közbeni töltés úgy felgyorsíthatja az elektromos autók elterjedését, hogy a piac vélhetően gyorsan lecsap rá – írta hétfőn a Yahoo Finance.

A technológia első igazi tesztjét még ebben az évben megtartják az Egyesült Államokban. Az Electreon vállalat és Michigan állam ugyanis épít egy egy mérföldes útszakaszt Detroitban, amelyen az autósok kipróbálhatják a töltést útközben. 

Nagyobb hatótávolsággal lehet majd haladni a találmányunknak köszönhetően

– emelte ki Stefan Tongur, az Electreon US üzletfejlesztési alelnöke.

„Nem lesz szükség hatalmas akkumulátorokra, ami csökkenti a költségeket, és megkönnyíti a hálózat működését. Az elektromos autók elfogadottságának legfőbb akadálya eddig a körülményes töltés volt” – tette hozzá.