Tovább lassul, de a recessziót szinte biztosan elkerüli majd jövőre a világgazdaság a Reuters által készített elemzői konszenzus szerint, mely a világ legnagyobb pénzügyi vállalatainak előrejelzései alapján készült.

Down,Arrow,Breaking,American,Flag.,Us,Dollar,With,Declining,Line, 
recesszió
A elkerülhetőnek tűnik, a növekedés azonban visszafogott lesz.
Fotó: Fotogrin

 

Nem csúszik recesszióba a világgazdaság jövőre sem

A szakértők szerint a világgazdaságra jövőre is jelentős nyomást helyez majd az emelkedett globális kamatkörnyezet, ahogy a magas energiaárak és a világ két legnagyobb gazdaságának lassulása is elfojtó hatással lesz majd a piacokra. 

A Reuters konszenzusa szerint a világgazdaság az idén 2,9 százalékkal bővülhet majd, jövőre azonban ennél visszafogottabb, 2,6 százalékos növekedéssel érdemes csak számolni. Az elemzők többsége szerint az ugyan szinte biztos, hogy globális gazdasági visszaesésre nem kerül majd sor, ám az enyhe recessziós félelmek az eurózóna gazdaságaiban és az Egyesült Királyágban akár még jogosnak is tekinthetők. 

Az ugyanis általános vélekedésnek mondható a vezető elemzők körében, hogy a legrosszabb gazdasági kilátások a főbb piacok körében egyértelműen az európai gazdaságoknál állnak fenn: Anglia esetében a Morgan Stanley például 0,1 százalékos gazdasági visszaesésre számít, és még a relatíve optimistának tekinthető Goldman Sachs és UBS is csak 0,6 százalékos bővülést előlegezett meg a szigetország gazdaságának.

Az eurózóna kilátásai ennél egy fokkal jobbak csak, az öreg kontinens piacain 0,3 és 0,9 százalék közti növekedésre számítanak a szakértők, de a világ legnagyobb gazdaságának, az amerikai gépezetnek is csak 1,1–2,1 százalék közti bővülést előlegeznek meg a vezető pénzügyi vállalatok.

javított_GDP-növekedési kilátátsok 2024-ben
Recesszió nem lesz, azonban látványos gazdasági felfutással sem érdemes számolni Ázsián kívül

A világgazdaság esetében a Morgan Stanley 2,8 százalékos várakozásán kívül minden vezető elemzőcég 2,6 százalékos növekedést vár, melynek motorja a szenvedő német gazdaság ellensúlyozásával a szintén problémák garmadájával sújtott kínai piac lehet, melytől 4,2–4,9 százalék közti bővülést várnak jövőre a szakértők.

2024 legnagyobb gazdasági nyertese az elemzők egybehangzó véleménye szerint az indiai gépezet lehet: a keleti piactól a JPMorgan relatíve pesszimistának tekinthető, 5,7 százalékos előrejelzésén túl minden megkérdezett vállalat 6 százalék feletti növekedést vár, a sort pedig a Morgan Stanley vezeti a maga 6,4 százalékos bővülési várakozásával.

A 2024-es amerikai inflációs kilátások tekintetében éves alapon 2,1 százalék és 2,7 százalék közti szórással álltak elő a szakértők, ami jókora előrelépés lenne a pénzromlás jelenlegi, 3,2 százalékos értékéhez képest. 

Az amerikai technológiai óriások uralják a globális részvénypiacot

Az Apple, a Tesla vagy éppen az Nvidia nélkül sokkal borúsabb képet mutatott volna a globális részvénypiac idei éve. Az amerikai technológiai óriások nem csak az S&P 500 kurzusát húzták fel.

Az 4538 ponton álló S&P 500 index az idei évet a 4500–4800 pont közti sávban zárhatja majd, így egy évzáró Mikulás-rali is reális lehet még az elemzők szerint.