Még meg sem száradt a COP28 záródokumentumán a tinta, Ürge-Vorsatz Diána, az ENSZ égisze alatt működő, Nobel-békedíjjal kitüntetett Éghajlatváltozási Kormányközi Testület alelnöke már valóban történelmi megállapodásnak nevezte az ENSZ égisze alatt szervezett konferencián, Dubajban elérteket a Másfélfok nevű szervezet által szervezett online sajtótájékoztatón. A CEU professzora személyesen is részt vett a dubaji rendezvényen, és az a véleménye, hogy a klímacsúcsok igen fontosak, nélkülük ugyanis a felmelegedés is gyorsabb lenne.

ÜRGE-VORSATZ Diána
Ürge-Vorsatz Diána: valóban áttörést hozott a klímacsúcs

 

Hatalmas eredmény született

Nincs jelentősége annak, hogy a klímacsúcs elhúzódott, ugyanis az eddigi összes hasonló rendezvényen sem sikerült a tervezett időben aláírni a zárónyilatkozatot. Ugyanakkor 

történelmi jelentőségű dokumentum született,

Ürge-Vorsatz Diána szerint ugyanis ebben elismerik, hogy messze vagyunk a korábbi kibocsátáscsökkentési vállalásoktól, az intézkedések felgyorsítására van szükség. A klímakutató szerint látni kell, hogy a felmelegedés addig tart, amíg a szén-dioxid-kibocsátás meg nem szűnik. 

Az évszázad végére a felmelegedés mértéke 2-3 fok körül lesz, ha az országok betartják vállalásaikat. Ha nem, akkor „nyugodtan lehet 3,5 fokkal számolni” – hangsúlyozta.

Fókuszban a fosszilis energiahordozók

Habár 28 éve tartanak már klímacsúcsokat, de a fosszilis tüzelőanyagokról eddig nem igazán esett szó. Abban is újat hozott a COP28, hogy a záródokumentum végül is kimondja: fokozatosan el kell távolítani az energiarendszerekből a fosszilis tüzelőanyagokat.

Ez azt jelzi, hogy elkezdődött a fosszilis tüzelőanyagok kitermelésének alkonya

– magyarázta a szakértő. Minél lassabb az átmenet, annál kevésbé fájdalmas a gazdaság összes szereplője számára, ezért mihamarabb el kellene mozdulni a „zöldítés” irányába – tette hozzá.

Az összes fosszilis tüzelőanyag fokozatos eltávolítását mondja ki a dokumentum. Ez nagy előrelépés, mert eddig legjobb esetben is csak a szénről volt szó. Ha a 2 fokos melegedési mértékhez valóban tartják magukat a globális szereplők, akkor

 12 ezermilliárd dollárnyi fosszilis beruházás nem térül meg, ezért fontos lenne a fejlesztések leállítása is, ugyanis minden cent a veszteséget növelheti 

– mondta a kutató. Jó irány emellett az is, hogy kinyilvánítják, 2035 előtt el kell érni a kibocsátási csúcsot – ehhez viszont ambiciózus hozzáállásra van szükség a szakértő szerint.

A kivételezett ipar

Az ipar kibocsátásának csökkentéséről nem esik szó a dokumentumban. Ugyanakkor a termeléssel járó szennyezés igen nehezen mérsékelhető, itt inkább csak semlegesítésről lehet beszélni, ami nem olcsó mulatság, így tehát érthető az ipar kivételezett helyzete. Ürge-Vorsatz szerint az energiatermelés és a közlekedés egészének szabályozása lenne a legfontosabb. 

Jelzésértékű, hogy sokan eleve online vettek részt a konferencián, ezzel is megkímélve a légkört a repülőgépek kibocsátásától. 

Azt se felejtsük el, hogy egy olajország elnökölte a rendezvényt, és mégis ilyen jelentős zárónyilatkozatot sikerült elfogadni

– zárta szavait a kutató.

Az esélytelen győztes: al-Dzsaber

Nagy diplomáciai győzelmet aratott rendezvényt elnöklő Szultán al-Dzsaber ipari és technológiai miniszter. Már a rendezvény előtt sokan szkeptikusan fogadták, hogy az abu-dzabi nemzeti olajcég vezetője a klímacsúcs házigazdája. Végül azonban al-Dzsaber jól taktikázott, és amellett, hogy egy „történelmi” zárónyilatkozatot fogadtak el, az olajcégeket is sikerült viszonylag elfogadható színben feltüntetnie.

Arra is felhasználta a pozícióját, hogy bevonja az olajcégeket a klímaváltozás elleni harcba. Az olajszektornak minden eddiginél több képviselője ült a hallgatóság soraiban. Nem beszélt ugyan az olaj- és gáztermelés szintjéről, de ha az évtized végére valóban nulla közelébe csökkentik a szén-dioxidnál nyolcvanszor veszélyesebb metán okozta szennyezést, az jelentős hatással lehet a kibocsátásra. 

Al-Dzsaber ügyesen taktikázott, jól jött ki a végén

Al-Dzsaber eredményét az is jól mutatja, hogy tapsviharral és éljenzéssel fogadták a záródokumentum ismertetésekor.

Egy megállapodás csak annyira jó, amennyire hatékony a végrehajtása. Nekünk most az a feladatunk, hogy kézzelfogható lépéseket tegyünk a leírt célok irányába

– mondta al-Dzsaber.

Fotó: Giuseppe Cacace / AFP

A megállapodás arra szólítja fel az országokat, hogy igazságos és rendezett módon válasszák le energiarendszereiket a fosszilis tüzelőanyagokról. Noha az eredmény elmarad a legtöbb ország által kívánt fokozatos kivonástól, új utat tör: egyetlen korábbi COP-szöveg sem említette, hogy eltávolodnak az olajtól és a gáztól, a világgazdaságot évtizedek óta megalapozó üzemanyagoktól. A szöveg kitér a megújulóenergia-termelés megháromszorozására, illetve a hatékonyságnövelés megduplázására az évtized végéig.