Egy konferencián, fatalista, profán búcsút mondott szerdán azoknak a nagy hirdetőknek, akik elmenekültek X közösségi média platformjáról, a korábbi Twitterről, azt állítva, hogy Musk felkarolt egy antiszemita összeesküvés-elméletet, és hirdetéseik állítólag nácibarát tartalmak mellett jelentek meg. Musk egyébként azt a liberális médiafigyelő céget, amely ezt kezdte terjeszteni beperelte.

Elon Musk and xAI
Fotó: Anadolu via AFP

„Remélem, abbahagyják – ne reklámozzanak” – üzente Musk a cégeknek a New York Times DealBook konferenciáján Andrew Ross Sorkin által készített mélyinterjú során. 

„Ha valaki reklámmal akar zsarolni, vagy pénzzel zsarolni, menjen el. Menjen és ba@ódjon meg, ez világos?” – jelentette ki Musk.

Nem nevezte meg egyik céget sem – köztük az Apple-t, az IBM-et és több nagy szórakoztató stúdiót, így a Walt Disney Co.-t –, de úgy tűnt, hogy kiemeli a Disney vezérigazgatóját, Bob Igert, aki korábban, szerdán ugyanezen a konferencián kifejtette, hogy mivel Musk „nyilvánosan elfoglalta álláspontját, úgy éreztük, hogy az együttműködés nem feltétlenül pozitív számunkra.”

– Hé, Bob, ha a közönség soraiban vagy – legyintett Musk. – Én is így érzem, ne reklámozz. Sorkin megkérdezte Musktól, hogy mi történne X-szel hirdetők nélkül, és Musk megismételte az előző üzenetét.

A tiráda után egyértelműnek tűnik, hogy Muskot „már nem érdekli a Twitter üzletként való megmentését” – írta Alex Kirshner a Slate- nek. Egyébként Musk azt jósolta, hogy „ez a reklámbojkott megöli a céget”, de megpróbálja elérni, hogy a hirdetők vállalják a felelősséget, ne pedig ő.

Már korábban is erősen fogalmazott a hirdetőkkel kapcsolatban Musk

Hetek óta tart a kommentháború Elon Musk, a hirdetők és a felhasználók között, miszerint az amerikai milliárdos antiszemitizmusra buzdító bejegyzéseket tett közzé az X-en. Az ügy odáig fajult, hogy több nagy hirdető is elhagyta a platformot, november végén viszont Musk kifejtette rövid, tömör és nem éppen kellemes véleményét.

A 2023-as New York-i DealBook találkozó szerdai előadásában Elon Musk, az X közösségi oldal tulajdonosa gúnyos megjegyzéseket tett azokra a hirdetőkre, akik azért hagyják el a platformját, mert szerintük kijelentéseivel felerősítette az antiszemita bejegyzéseket.