Meglepő adatot tett közzé az orosz állami média: a Ria arról ír, hogy ismét csúcsra jár az amerikai–orosz viszony, legalábbis az uránkereskedelmet illetően.

This photograph taken on March 20, 2023, shows cylinders of uranium from the Russian cargo ship the Baltiyskiy 202, are unloaded at the port of Dunkirk, northern France. Greenpeace denounced on March 20, 2023 the delivery to France of "25 cylinders containing Russian enriched uranium" from Russia, accrediting, according to the NGO, France's "dependence" on the Russian nuclear industry, a sector that is still not covered by international sanctions imposed after the invasion of Ukraine. (Photo by Sameer Al-DOUMY / AFP)
Bizonyíték van rá: virágzik az USA és Oroszország kapcsolata – és ez pofon Európának. Fotó: AFP

Az urán megkerülhetetlen nyersanyag az atomreaktorok üzemanyagának előállításában. A lap a legutóbbi, novemberi statisztikát ismerteti amerikai adatközlés alapján, amely szerint ezen a téren

Oroszország volt a fő beszállítója az Egyesült Államoknak.

A virágzó amerikai–orosz kapcsolat nem új keletű, de több szempontból is meglepő. 

Csak papíron válna le Amerika az orosz uránról

Egyfelől Oroszország öt hónap után lett ismét a legfőbb uránexportőr, vagyis nem látszik, hogy az amerikai fél leválna az orosz energiaforrásokról, másfelől a Biden-kormányzat számos alkalommal kinyilvánította az orosz energiafüggés felszámolásának fontosságát, amelyet szövetségese, Európa olyannyira komolyan vett, hogy még a gazdaságának is hajlandó masszív károkat okozni a cél teljesülése érdekében. Ennek talán legékesebb példája Németország.

Ehhez képest az USA eddig nem vállalt fel ilyen kockázatot, és a számára igazán létfontosságú nukleáris energia terén nem hozott döntéseket az orosz csökkentésére, holott papíron több intézkedés is született ennek érdekében. 

Sőt, a Biden-kormányzat egyik magas rangú tisztviselője éppen novemberben nevezte kritikus veszélynek az Egyesült Államok orosz nukleáris fűtőanyagoktól való nagymértékű függőségét. 

Mennyi pénzt fizet az USA Oroszországnak?

Ehhez képest ugyanabban a hónapban az USA bezsákolt az orosz hasadóanyagból. Washington pontosan 96 millió dollár (nagyjából 33 milliárd forint) értékben vásárolt Moszkvától, ami egyúttal azt jelenti, hogy novemberben az összes amerikai uránvásárlás több mint 50 százaléka ezen a csatornán bonyolódott. Az orosz kapcsolat jelentőségét jól mutatja, hogy a második helyezett Nagy-Britanniától már csak 48,6 millió dollár értékben szereztek be uránt, Japántól 44 millió dollárért, Belgiumtól pedig mindössze 2,4 millió dollárért.

Ráadásul az orosz uránért novemberben kifizetett amerikai pénz októberhez képest jókorát ugrott: akkor csak 63 millió dollár folyt be az orosz költségvetésbe. Ami szintén brutális emelkedés volt szeptemberhez képest, amikor 32 millió dollárt utaltak át. Ugyanez augusztusban 50,4 millió dollárt ért el, júliusban pedig 61 millió dollárt.

A 2023-as év első 11 hónapjának összesítése azt mutatja, hogy az orosz uránszállítások az USA-ba tízéves rekordot értek el. 

Az előző évben az ősz végéig 1,017 milliárd dollár értékben kötöttek üzletet, ennél csak valamivel volt magasabb a 2010-es azonos időszakban teljesült 1,026 milliárd dollár. Csak összehasonlításképp: a 2022-es év egészében 766 millió dollár volt a teljes számla.

A teljes képhez ugyanakkor hozzátartozik, hogy az urán világpiaci ára az előző évben csaknem megduplázódott. Az urán-oxid az uránkoncentrátumok fő összetevője, amelyek nyersanyagként szolgálnak az atomreaktorok üzemanyagának előállításához.

Globális atomerőműfűtőanyag-gyártási játszma: Washington új „Manhattan-tervet” indít

Nem könnyű leválni az orosz nukleáris üzemanyagról, amelyet egykor még az amerikaiak is támogattak.