Több határátkelőt blokkoltak Belgium és Hollandia között a gazdálkodók – közölték pénteken a belga és holland közlekedési információs központok. Az uniós gazdák a brüsszeli bürokraták és saját kormányaik ellen is demonstrálnak, tiltakozva a bevezetett intézkedések ellen, beleértve az adókat, a növekvő költségeket, az olcsó importot és a bürokráciát.

Fotó: AFP

Az X közösségi platformon közzétett bejegyzés szerint az egyik blokkolt átkelőhely Antwerpenbe vezet, Belgium második legnagyobb városába, amely egyben Európa második legnagyobb kikötőjének ad otthont. A Reuteres tájékoztatása szerint, a helyi média arról számolt be, hogy a tiltakozások csütörtökön késő este kezdődtek belga oldalon, és néhány holland gazdálkodó is csatlakozott később. 

A holland hatóságok azt tanácsolták, hogy lehetőleg ne utazzanak Belgiumba pénteken. Nyugat-Belgiumban a gazdálkodók több napja akadályozzák a teherautók belépését vagy elhagyását Zeebrugge kikötőjébe, amely Antwerp–Bruges kikötője része, a VRT flamand műsorszolgáltató jelentése szerint csaknem 2000 teherautó elakadt. A helyi rendőrség azt közölte, hogy a sofőröket étkezési és tisztálkodási eszközökkel látják el.

A zeebrugge-i kikötő szóvivője szerdán azt mondta, hogy a dokkok megtelnek, és elérik a kapacitásuk maximumát, ha a tiltakozások a héten folytatódnak. Csütörtökön a tüntetőket könnygázzal oszlatták, miközben 2024. február 1-jén a brüsszeli Európai Parlament épülete mellett tiltakoztak magasabb jövedelmet és a külföldi verseny elleni védelmet kérve. Az európai gazdálkodók egyre erősödő tiltakozásukat az EU vezetői csúcstalálkozójára időzítették.

Fotó: AFP

A gazdálkodók egész Európában utcára vonultak az elmúlt hetekben . Németországban, Lengyelországban, Görögországban, Portugáliában és Romániában is nyugtalanság tapasztalható, számtalan helyen zárják el az utakat traktoraikkal és egyéb erőgépeikkel. A tiltakozások felfedték a feszültséget az EU éghajlatváltozás elleni küzdelemre irányuló törekvése és annak a mezőgazdaságra gyakorolt ​​hatása között. Emellett arra is rávilágított, hogy tarthatalan az olcsó ukrán miatt kialakult helyzet.