Az angol jegybank változatlanul 5,25 százalékon tartotta az alapkamatot, a Bank of England (BoE) monetáris bizottsága 6-3 arányban szavazott a ráta szinten tartásáról. Az elemzők továbbra is találgatják, hogy a BoE mikor dönthet a kamatvágásról, viszont a bizottságnak csak egyetlen tagja szavazott a ráta csökkentése mellett. A központi bank legközelebb márciusban dönt az alapkamatról.

British,Union,Jack,Flag,Flying,In,Front,Of,The,Bank
Fotó: Shutterstock

A nemzeti bankok világszerte az irányadó kamatlábak emelésével igyekeznek úrrá lenne a dráguláson, de ezt számtalan közgazdász bírálja, mivel lassítja a gazdaságot. Az angol jegybank mellett az Európai Központi Bank, az amerikai Fed, a kínai központi bank és az orosz nemzeti bank is szigorú monetáris politikát folytat. 

Japán a negatív kamatlábával (mínusz 0,1 százalék) kilóg a nemzetközi trendekből, a szigetországban emelésre számítanak a közgazdászok. Ugyanakkor az elemzők arra számítanak, hogy idén a jegybankok megkezdhetik a kamatvágást, amit a feltörekvő gazdaságok jegybankjai – a magyar, a cseh és a brazil központi bankok vezetésével – már megtettek. 

A régióban elsőként a cseh jegybank zárta le kamatemeléseit tavaly júniusban, ezzel másfél évig tartotta 7 százalékon az alapkamatot, december végén pedig egy 25 bázispontos kamatvágásra szánta el magát. A lengyel központi bank 2022 szeptemberében emelte utoljára irányadó rátáját, amelyet idén szeptemberben 6, majd októberben 5,75 százalékra csökkentett. 

A jegybank decemberben a várakozásoknak megfelelően változatlanul tartotta a rátát. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) még tavaly szeptemberben jelentette be, hogy 13 százalékos alapkamat mellett lezártnak tekinti a kamatemelési ciklusát. Az MNB január végén az előzetesen belengetett 100 bázispont helyett 75 bázisponttal, 10 százalékra csökkentette az alapkamatot.

Az emelkedő kamatszint hazavágja a teljes európai ingatlanszektort

Az olcsó pénz korában csak úgy ömlött a pénz az európai ingatlanalapokba. A jegybanki kamatemelések hatására azonban egyre több helyen lehetett vonzóbb hozamokat találni, emiatt is nagy nyomás nehezedik az ingatlanpiacra és ezen belül az ingatlanalapokra. Németországban a legrosszabb a helyzet.