A szárnyaló költségek, a növekvő bürokrácia, az olcsó importtermékek, kényszerű zöldítés – hosszan lehetne sorolni a gazdák sérelmeit, akik nem restek hangzatos kifejezésekkel leírni helyzetüket: 

Aki nyomorúságot vet, haragot arat

– áll a Párizsban tiltakozók egyik plakátján. 
De nemcsak Európában, hanem az egész világon politikai csatatérré vált a gazdák helyzete, ugyanis Donald Trump éppúgy próbálja meglovagolni a helyzetet, mint a felemelkedőben lévő európai radikális jobboldal. Sok európai országban, így Olaszországban, Spanyolországban, Svájcban és Romániában is voltak tüntetések – írja a Bloomberg. A  magyar gazdák az olcsó áru miatt vonultak Záhonyba, míg lengyel társaik is az ukrán gabonaimport ellen léptek fel. Németországban a múlt hónapban egy hétre lezárták az autópályákat, hogy megakadályozzák a dízel üzemanyagok támogatásának csökkentését.

15 January 2024, Berlin: A farmer drives his tractor to a protest demonstration in the direction of the Brandenburg Gate. According to the police, around 10,000 participants and 5,000 vehicles are expected to take part in a large demonstration by farmers' associations and the BGL haulage association. The protests are directed against planned subsidy cuts by the federal government, including for agricultural diesel. Photo: Sebastian Christoph Gollnow/dpa Farmers' Protests - Large Rally In Berlin , GERMANY January , 2024
Tömegek vettek részt a gazdatüntetéseken.
Fotó: Sebastian Christoph Gollnow/DPA/Northfoto

India és az USA is forrong

Nem csak Európára jellemzőek a tüntetések. Az Egyesült Államokban a gazdálkodók arra panaszkodnak, hogy a nagy cégek letörik az árakat. Indiában országos sztrájk és blokád fenyeget, Narendra Modi miniszterelnök készpénzzel és támogatásokkal próbálja enyhíteni a helyzetet.

Meg lehet élni mobiltelefon és elektromos autók nélkül, de a farmerek által termelt élelmiszer nélkülözhetetlen, így oda kell rájuk figyelni

– összegezte a helyzetet Chris Hegadorn, a párizsi Sciences Po globális élelmiszer-politikai adjunktusa. Ezt minden bizonnyal a politikai vezetők is tudják. Az elmúlt hetekben a gazdák értek el eredményeket, megváltozott Brüsszel gondolkodása az erőltetett zöldítésről, és visszaléptek az eddig tervezett ütemű károsanyagkibocsátás-csökkentéstől.

Nem Európa az egyetlen, ahol nem bírtak az agrárszektorral. Új-Zélandon a gazdálkodóbarát Nemzeti Párt új kormánya azt javasolta, hogy 2030-ig halasszák el a világ első mezőgazdasági kibocsátási adóját. A nitrogénszennyezés visszaszorítására irányuló tervek Hollandiában bénító tiltakozásokhoz vezettek, mielőtt a  jobboldali Szabadságpárt vezetője, Geert Wilders meglepetésszerű választási győzelmet aratott. De még Brazíliában is azon dolgoznak a gazdák, hogy megakadályozzák Lula da Silva elnök környezetvédelmi programját.

Papírforma vs gyakorlat

Elvben a mezőgazdaság hozzájárulása a globális gazdasághoz csekély a szolgáltatásokhoz és az iparhoz képest. A mezőgazdaság a bruttó hazai termék kevesebb mint 2 százalékát adja az EU-ban, az Egyesült Államokban pedig mindössze 1 százalékát, a magas jövedelmű országokban átlagosan az alkalmazottak 3 százaléka dolgozik a szektorban.  

A számok alapján tehát periferiális ágazatról lenne szó, ám a szektor által megtermelt  élelmiszer nélkülözhetetlen, így stratégiai ágazattá emeli a mezőgazdaság egészét.

Az egyre növekvő népesség számára kritikus fontosságú a megfizethető élelmiszer biztosítása, miközben az éghajlatváltozás sújtja a termést és az exportútvonalakat geopolitikai konfliktusok vágják el.

 

Trump barátai

Nem véletlen, hogy a tejtermelés fellegvárában, Wisconsinban tartják a republikánusok nemzeti kongresszusát, ahol hivatalosan is döntenek az elnökjelöltről. 

Nyolc évvel ezelőtt, egyébként Wisconsin támogatásával sikerült Trumpnak nyerni,

 így ő volt az első elnökjelölt 1984 óta, aki megszerezte a közép-nyugati államot. 

Senki sem beszélt ennyit a gazdálkodók helyzetéről, mint Trump

– vélik a helyi farmerek, akik nyugtalanok, mert a piacon zuhan a termékeik ára. A Biden-adminisztráció tett ugyan erőfeszítéseket a gazdák helyzetének megerősítésére, de ennél többre van szükség, a farmerek azt szeretnék elérni, hogy a vállalati tulajdonban lévő gazdaságok ne bővüljenek tovább – főleg ne az ő rovásukra. 

February 9, 2024, Wroclaw, Wroclaw, Poland: On February 9, 2024, farmers in Poland united in a powerful protest, advocating for their rights and fair treatment. The demonstration echoed across all cities, with farmers expressing concerns about agricultural policy and economic challenges. The protest symbolized the government's collective call for attention and support in solving the pressing problems facing the farming community in Poland. Nationwide Farmers' Protest In Poland , tractors
Fotó: Krzysztof Zatycki/NurPhoto / AFP

Európában sokszor csilingel a kassza

Alan Matthews, a dublini Trinity College európai agrárpolitikával foglalkozó professzora szerint paradox módon az elmúlt években a gazdálkodók  sorra rekordéveket zártak,  a blokk 2014 óta 2,5 milliárd eurót költött a gazdálkodók támogatására. Ennél nagyságrenddel nagyobb összeget, az egész EU közös költségvetését kitevő 270 milliárd eurót különítettek el a 2023–27-es időszakra.  Ugyanakkor egyes gazdák attól tartanak, hogy a zöldátállás visszafogja majd az elérhető hozamokat és a bevételeiket is. 
Az euroszkeptikus pártok ezt próbálják megragadni. Simon Hix, a firenzei Európai Egyetemi Intézet összehasonlító politikával foglalkozó professzora szerint 

a mezőgazdasági termelők nézeteltérésbe kerültek a nacionalista pártokkal a migráció miatt, ugyanis szükségük van a munkaerőre, de ezt az ellentétet el is simította a zöld politikával szembeni közös ellenállás. 

Hix társszerzője annak az Európai Tanácsnak szánt jelentésnek, amely azt jósolja, hogy a júniusi európai parlamenti választásokon valószínűleg az EU-ellenes populisták kerülhetnek a közvélemény-kutatások élére kilenc tagállamban. Franciaországban például Le Pen igyekszik közeledni a gazdákhoz.

January 30, 2024, Salon De Provence, Provence-Alpes-Cote D'azur, France: farmers protest with freeway blockades in France here on the A51 night with farmers. Farmers blockade the PACA region, France , Tractor Protest , farmers protests
Fotó: Northfoto

Louis Aliot, a Nemzeti Tömörülés első alelnöke és a dél-franciaországi Perpignan város polgármestere fel is kereste a gazdákat, és támogatásukról biztosította őket. 
Az EU-választásra készülő politikus azt szeretné, ha a francia mezőgazdaság egy részét megvédenék a versenytől. 

Folyamatosan demagógiával vádoltak az elmúlt évtizedekben, pedig csak a problémákat világítottuk meg, és ma már látszik, hogy igazunk volt

– hangsúlyozta.

Gabriel Attal francia miniszterelnök kormánya januárban a gazdálkodók megsegítéséről döntött. Utalnak pénzt, és szigorúbban ellenőrzik majd a külföldről érkező termékeket. Ugyanakkor továbbra is szkeptikus Amaury Babault, az ifjúsági gazdálkodói szakszervezet elnöke. Úgy véli, hogy a problémák a szavazások után is napirenden maradnak.

A politikai pártok most, a választások előtt megpróbálják kisajátítani mozgalmunkat, míg egyébként nem vagyunk fontosak nekik. Pedig a lakosság egészének sokkal inkább a gazdákra van szüksége, mintsem a politikusokra

– összegzett szomorúan.