Az európiai országokban átlagbérért dolgozó munkavállalók átlagosan a bérük mintegy harmadát adóra költik – derült ki a Tax Foundation jelentéséből, amelyet az Euronews talált meg. 

Hikers,At,The,Neue,Bamberger,Hütte,On,The,Way,To
Ausztriában és Dániában a legnagyobb jövedelműek a keresetük több mint felét leadózzák.
Ausztriában és Dániában a legnagyobb jövedelműek a keresetük több mint felét leadózzák. 
Fotó: Shutterstock

A magyarok által nagyra becsült Ausztria legmagasabb szja-adókulcsa az egyik legnagyobb Európában.

Az adóterhek Európában jelentősen eltérnek, míg Nyugaton arányában többet, addig keleten kevesebbet fizetnek a legnagyobb jövedelmű munkavállalók. A legtöbb országban progresszív a személyi jövedelemadózás, azaz minél nagyobb valakinek a fizetése, annál magasabb kulccsal kell adott jövedelemhatár feletti rész után adóznia.

A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) európai országai között a személyi jövedelemadó felső kulcsának átlagos mértéke 2024-ben 42,8 százalék.

A TOP 5 legnagyobb személyijövedelemadó-kulcs Európában (százalék)

  1. Dánia 55,9
  2. Franciaország 55,4
  3. Ausztria 55
  4. Portugália 53
  5. Svédország 52,3
  6. Belgium 50

Európát tekintve az országok legmagasabb személyijövedelemadó-kulcsai közül a legkisebbeket Magyarországon (15 százalék), Észtországban (20 százalék) és Csehországban (23 százalék) kell megfizetni.

A legkisebb, 10 százalékos adókulcsokat pedig Románia, Bulgária, Bosznia-Hercegovina, Koszovó és Észak-Macedónia határozta meg.

Az OECD-hez nem tartozó európai országok általában alacsonyabb kulcsokkal rendelkeznek, és a személyi jövedelmeket egységes kulcs szerint adóztatják. Bulgária és Románia (10 százalék) veti ki a legalacsonyabb adókulcsot, őket követi Moldova (12 százalék), Ukrajna (19,5 százalék) és Grúzia (20 százalék).

A magyarországi 15 százalékos szja-kulcs az alacsonyak közt helyezkedik el Európában.

Itt megnézheti, hogy mennyit lehet keresni a környezetében – térképen a hazai fizetések

Továbbra is Győr-Moson-Sopron vármegyében nőnek a legdinamikusabban a keresetek, a vármegyék közül egyedüliként itt haladja meg a 400 ezer forintot a nettó átlagbér.

Dánia milyen szolgáltatásokat nyújt Európa legmagasabb személyi jövedelemadójából?

Óriásinak tűnhet az mértéke, a gazdag jóléti államok polgárai azonban mégsem lázadoznak a magas adóterhelés miatt. Az állampolgárok úgy tekintenek rá, mint az ország és a társadalom közös jövőjébe való befektetésre. Így vannak ezzel a dánok is, akik négy éve a világ második legboldogabb nemzetének számítanak a World Happiness Report szerint.

Az állam a magas adókból számos területen egyenlő elbánást biztosít, például nemtől, társadalmi-politikai vagy gazdasági helyzettől függetlenül ingyenes a felsőoktatás, a közszolgáltatások pedig magas színvonalúak. Sőt, az ország még az Európai Unióból érkezett diákokkal is nagylelkű, ösztöndíjakban részesíti őket.

Blurred,People,Going,By,Bike,In,Copenhagen,,With,Christiansborg,Palace
Európai szinten hiába vezetők az szja-kulcsok magassága terén a dánok, mégis a Föld legboldogabbjai közzé tartoznak.
Fotó: Shutterstock

Összességében elmondható, hogy a magas adókkal rendelkező országok közszolgáltatásai széles körűek és jó színvonalúak.

Miért kisebbek az adókulcsok Kelet-Európában?

Térségünkben általánosságban olcsóbb a munkaerő és a termelési költségek, továbbá nagyobbak az adókedvezmények.

Kelet-Európa gazdasága és infrastruktúrája általánosságban elmaradott a többiekéhez képest. Az adók a külföldi tőke bevonzása és a fejlesztések ösztönzése miatt alacsonyabbak a térségben, így Romániában, Bulgáriában vagy Bosznia-Hercegovinában. Igaz, a magyar általános forgalmi (áfa) 27 százalékos mértéke majdnem világcsúcstartó.

Mekkora átlagos jövedelemből adóznak az osztrákok, a dánok és a magyarok?

A magasabb adóval rendelkező országokban az átlagfizetések is magasabbak. Az Eurostat adatai szerint Dániában az átlagbér 2022-ben havi  62 972 euró, míg Ausztriában 68 690 euró nettó volt. Magyarország az európai jövedelemlistán is az alsó szegmensben helyezkedett el 2022-ben, havi 18 275 eurós, éves nettó átlagfizetéssel. (Cikkünk írásakor 387,74 forintba került egy euró középárfolyamon számolva.)

Ausztria tervei közt szerepel, hogy 2026-ban megszünteti a legmagasabb adókulcsot, így 50 százalékra csökken a legfelső jövedelemadó mértéke. Észtország viszont 20 százalékról 22 százalékra emelné az átalány-jövedelemadó kulcsát jövőre.

A szakértő szerint a magyar kormány bravúrt ért el a globális bevezetésénél

Magyarország a globális minimumadó bevezetéséről szóló tárgyalások során elérte, hogy a helyi iparűzési adót és az új gyógyszergyártói extraprofitadót is be lehessen számítani a tényleges adóteher kalkulálásába. Bagdi Lajos, a Niveus Consulting Group partnere szerint ez a jogalkotói kreativitás még messzire vezethet.