A japán gazdasági aktivitás nőtt januárban az S&P Global Market Intelligence gazdaságkutató intézet és az Au Jibun Bank kompozit beszerzésimenedzser-indexének (BMI) végleges értékei alapján.

Novel coronavirus / Travel campaign in Japan japán
Fotó: AFP

A feldolgozóipari és szolgáltatóipari adatok egyesítésével képzett kompozit BMI 51,5 pontra, tavaly szeptember óta a legmagasabbra emelkedett a decemberi 50,0 pontról.

Tavaly csupán novemberben volt 50 pont alatt a japán kompozit.

A szolgáltatóipari BMI 53,1 pontra, 2023 szeptembere óta a legmagasabb szintre emelkedett januárban a decemberi 51,5 pontról. A japán szolgáltatóipari BMI így már csaknem másfél éve, 17 hónapja folyamatosan a növekedést jelző 50 pont felett áll. A japán szolgáltatóiparban az új megrendelések növekvő mértékben bővültek januárban. Az adatok azt mutatják, hogy a szolgáltatási ágazat gyorsuló növekedése miatt jobban képes ellensúlyozni a feldolgozóipar gyenge kereslet miatti visszaesését.

Januárban a feldolgozóipari BMI 48,0 pontra emelkedett a tízhavi mélypontot jelentő decemberi 47,9 pontról. A BMI-adatok alapján a japán feldolgozóipari teljesítmény zsinórban a 8. hónapban csökkent januárban, részben a kibocsátás és az új megrendelések tartós visszaesésének következtében. Az exportmegrendelések zsugorodása is folytatódott a kínai és az ázsiai–csendes-óceáni térség keresletcsökkenése miatt. A foglalkoztatás az elmúlt négy hónapból három hónapban visszaesést mutatott a japán feldolgozóiparban.

Japán: pénzeső a lakosságnak, támogatás a vállalatoknak

A saját lakosságával szemben súlyosan eladósodott Japán 87 milliárd dolláros extra csomaggal enyhíti a háztartások terheit, és növeli a vállalati szektor versenyképességét. A kötvénykibocsátással azonban nehezebbé válik a stratégiai terv, azaz a költségvetés egyenesbe hozása.