Svájcban közismerten mindenről népszavazáson döntenek, vasárnap például többek között a szakszervezetek javaslatáról, hogy 13. havi fizetésével segítsenek a nyugdíjasoknak megbirkózni az emelkedő költségekkel. Mivel az ország sok munkaadója fizet 13. havi bért, jogosnak tűnik, hogy ugyanezt megkapják az idősek is.

Pedestrains walk past a referendum poster, ahead of two referendum on retirement initiatives, including on the raise of the retirement age, in Geneva, on February 27, 2024. The Swiss will vote on March 3, 2024 on two initiatives aimed at reshaping life for pensioners in diametrically different ways, with one calling to boost pension payments and the other to hike the retirement age. (Photo by Fabrice COFFRINI / AFP)
Egyre csökkent a 13. havi nyugdíjat támogatók aránya Svájcban.
Fotó: AFP

A felmérések eredménye szerint így gondolja a svájci szavazók többsége is, bár csökken a várhatóan igennel szavazók aránya, így nem lehet megjósolni, hogy átmegy-e a javaslat. Az AFP francia hírügynökség a hírrel kapcsolatban emlékeztetett, hogy az állami nyugdíj elérheti a havi 2450 frankot (1 012 585 forintot), házaspárok esetében pedig a 3675 frankot (több mint másfél millió forintot).

Svájc a világ egyik legdrágább országa

Ez ugyan soknak tűnik, de arról sem szabad elfeledkezni, hogy Svájc a világ legdrágább országai közé tartozik, egy két hálószobás városi lakás bérleti díja legalább havi háromezer frank (1,3 millió forint), egy csésze kávé ára öt franknál (kétezer forintnál) kezdődik. A hasonló szintű drágaság miatt vezették be a 13. havi nyugdíjat a szomszédos Liechtensteinben is – emlékeztetett a hírügynökség.

Vásárlóerő-válság van, csökken a nyugdíjasok életszínvonala

 – hangsúlyozta Pierre-Yves Maillard, a Svájci Szakszervezeti Szövetség vezetője.

Elderly,Couple,In,Rear,View,Sitting,On,A,Bench,At
A világ egyik legdrágább országában nehéz megélni az állami nyugdíjból.
Fotó: Shutterstock

A baloldali pártok támogatják a kezdeményezést, a jobboldali és a centrista pártok, a kormány és a parlament ellenzi. A kabinet szerint az intézkedés évente több mint négymilliárd svájci frankba kerülne, adóemelésre lenne szükség a finanszírozására, és veszélyeztetné a társadalombiztosítási rendszer pénzügyi stabilitását.

„Ha elfogadják a kezdeményezést, sok olyan nyugdíjas is kap 13. havi juttatást, akinek nincs rá szüksége” – figyelmeztetett a kormány.

Hatnak a reklámok

Az ország legerősebb pártja, a keményvonalas jobboldali Svájci Néppárt (Schweizerische Volkspartei – SVP) szerint a „felelőtlen” kezdeményezés lehetővé teszi, hogy az ingyenélők kimerítsék a társadalombiztosítási rendszert.

 

Az SVP reklámokkal igyekszik a javaslat elutasítására bírni a közvéleményt, többek között olyanokkal, amelyeken 100 frankos bankjegyeket szippant be a lefolyó.

A kampánynak a jelek szerint meg is van a hatása. A Gfs.bern legfrissebb felmérése szerint az alig egy hónappal ezelőtti 61 százalékról 53 százalékra csökkent azok aránya, akik támogatják a kezdeményezést, míg 43 százalék ellenezi, márpedig az elfogadásához meg kell szerezni az összes szavazat és a 26 kanton többségét is.

A korhatár emeléséről is szavaznak

Ugyancsak vasárnap szavaznak a jobboldali Liberális Párt ifjúsági szervezete által benyújtott kezdeményezésről, amely a következő évtizedben fokozatosan 65-ről 66 évre emelné a nyugdíjkorhatárt, hogy finanszírozni lehessen az ellátórendszert.

Két éve sikerrel járt egy ilyen kampány, akkor a nők korhatárát emelték fel a férfiakéra, 65 évre. Most szinte biztosan elbukik, a felmérések szerint legalábbis csak a közvélemény 35 százaléka támogatja, 63 százaléka ellenzi.