Nemzetközi gazdaság

Ismét a stratégiai olajtartalékhoz nyúlhat Biden

Túlságosan magasak a benzinárak, ami megengedhetetlen egy választási évben. A stratégiai olajtartalékot nem először használja kampánycélra Biden.

Minden tőle telhetőt meg fog tenni Joe Biden amerikai elnök a megfizethető benzinárakért – válaszolta egy, a stratégia olajtartalékból történő eladásokra vonatkozó kérdésre John Podesta, a Fehér Ház rangidős tanácsadója kedden, egy iparági konferencián.

Fotó: AFP

 

Alig két éve már kisöpörte a készleteket Biden

A túlságosan magas benzinárak leküzdésének céljából a Biden-adminisztráció fél év alatt mintegy 180 millió hordónyi kőolajat dobott piacra a stratégiai olajtartalékból, sőt az Egyesült Államok szövetségeseit is hasonló lépésre bírta, Mindez ugyanakkor kiváltotta a republikánusok haragját, ám 

valóban mérsékelte az olaj- és benzinárakat, ami feltehetően a Demokrata Párt vártnál jobb szerepléséhez is hozzájárult az ugyanazon évben tartott kongresszusi választáson.

Azonban a lépés hatására a stratégia olajtartalék szintje is 40 éves mélypontra zuhant, igaz, az 1973-as arab olajembargó nyomán létrehozott tartalék születésének pillanatával szemben ma az Egyesült Államok nettó exportőr az olajpiacon.

Podesta is utalt arra válaszában, hogy Biden már korábban is adott el a készletekből, de odáig nem ment, hogy nyíltan bejelentse a küszöbönálló eladásokat – írja a Reuters. A hónap elején az amerikai energiaügyi minisztérium leállította a korábban eladott készletek feltöltését célzó vásárlásokat, a magas árakra hivatkozva. 

A tárca szeretné hordónként 79 dollárért vagy olcsóbban újratölteni a készleteket, noha a 2022-es eladások idején hordónként átlagosan 95 dollárért adott el belőlük.

 

Egyesült Államok benzinár olajtartalék
Kapcsolódó cikkek