A többek között a Douwe Egberts és Jacobs márkákról ismert JDE Peet’s szerint a globális kávéipar nem áll készen arra, hogy megfeleljen az új szabályainak, amely megtiltja az erdőirtás segítségével termelt árupiaci termékek importját.

Close,Up,Male,Hands,Keeping,Spatula,With,Coffee,Beans,Near
Fotó: Shutterstock

Az uniós szabályok az idei év végén lépnek életbe, és ahogy az uniós gazdáknál is kiverte a biztosítékot, hogy környezetvédelmi szabályoknak kell megfelelniük, úgy a globális kávé, kakaó, szarvasmarha vagy épp pálmaolaj termelők is állítják, hogy nem tudnak megfelelni a szabályoknak.

A kistermelők járhatnak rosszul

Az olyan termelők, mint Brazília vagy Indonézia egyaránt élesen kritizálta a szabályokat, mely szerintük főként a kisebb gazdákat fogja korlátozni az EU-piacának elérésében és nem a nagy multinacionális agrárcégeket. A távoli vidékek kistermelői ugyanis nem lesznek képesek azt bizonyítani, hogy nem 2020 óta kiirtott erdő területén termelnek.

Egy interjúban a JDE Peet’s vezérigazgatója, Laurent Sagarra arról beszélt, hogy 

a határidő nagyon szoros, de mindent megesznek azért, hogy időben végezzenek. 

Mivel egyes országokan a betakarítás már meg is kezdődött, így ott már az új szabályok szerint kell a nyersanyagot termelni – írja a Reuters. Ugyanakkor amikor arról kérdezték, hogy cége be fogja-e tartani az új szabályokat, Sagarra – hasonlóan az árupiac más, nem mezőgazdasági szereplőihez – nem mert 100 százalékos szabálykövetést ígérni. 

A kávé megszokott ízének biztosításához számos ország terményére szükség van

Mindenesetre a JDE Peet’s már Etiópiában, Pápua Új-Guineában, Tanzániában, Ugandában, Peruban, Hondurasban és Ruandában már kötött olyan szerződéseket, amely a cserje termesztését figyeli nagyfelbontású műholdképek, mesterséges intelligencia és helyszíni megfigyelés segítségével.

Azonban a Douwe Egberts gyártójának további 20 országban kéne hasonló egyezségeket kötnie az idei év vége előtt, hogy továbbra is a kávéfajták széles választékát tudja importálni. A legtöbb, a boltok polcaira kerülő kávé ugyanis általában többféle kávébabból készül, ezért a pörkölők számára a kisebb kávétermelő országok is fontosak, ha meg akarják tartani egyes fajták megszokott ízét.

Az uniós tagállamok is sokallják a szigort

A kávéipar ugyanakkor számos tagállamban szövetségesre találhat, hiszen azok többsége is arra kérte az EU-t, hogy ideiglenes függessze fel az új szabályokat, amelyek betartása még az uniós gazdák számára is gondot jelenthet. Ugyanakkor a mezőgazdaság tisztábbá tétele meglehetősen fontos lenne a klímaváltozás lassításának céljából, a mezőgazdaság ugyanis nemcsak elszenvedője, de egyik legfontosabb okozója is a folyamatnak, lévén 

egy, az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Világszervezete (FAO) által készített kutatás szerint a szektor felel az üvegházhatású gázok kibocsátásának 31 százalékáért.

Sagarra szerint ugyanakkor erre a fogyasztók részéről is van igény, így cége nem csupán az uniós szabályok kiszolgálása érdekében igyekszik megtisztítani ellátási láncait. Ráadásul erre irányuló nyomás nemcsak a fogyasztók, de a befektetők részéről is érkezik.