Nemzetközi gazdaság

Vége a vesztegetések korának a nyersanyagpiac nagyágyúi szerint

Az elmúlt években a legnagyobb árupiaci szereplők mindegyike keveredett korrupciós ügyekbe. Már visszavonult iparági szereplők szerint a vesztegetés része az üzletnek.

Miután az utóbbi idő az árupiaci óriás kereskedőcégek botrányaitól volt hangos, az óriásvállalatok vezetői arról beszéltek, hogy elmúltak azok a napok, amikor egy-egy jövedelmező szerződésért cserébe csúszópénzt osztanak.

China's service imports to exceed $2.5t in five years
Fotó: WANG CHUN/AFP

Az FT Commodities Global Summit nevű rendezvényén a szektor legnagyobb cégeinek, a Vitolnak, a Trafiurának vagy épp a Gunvornak a vezetői fogadkoztak, hogy átalakították üzletüket a 2010-es évek és napjaink korrupciós botrányai után.

A vezetők fogadkoznak: az iparág már megjavult

A világ legnagyobb független olajkereskedőjét, a Vitolt vezető Russel Hardy a svájci Lausanne-ban tartott konferencián elmondta, hogy nagyon keményen próbálkoztak az elmúlt években a folyamatok átformálásán.

A cégnek 2020-ban 160 millió dollárnyi büntetést kellett fizetnie az Egyesült Államokban és Brazíliában, miután többek között Brazíliában, Mexikóban és Ecuadorban is vesztegetéssel vádolták – idézi fel a Financial Times.

Ugyanakkor korábban a Bloombergnek visszavonult iparági szereplők arról beszéltek, hogy a bírságok csak az üzlet árának a részei. 

A kőolaj és más kritikus nyersanyagok kereskedelmét évtizedek óta jó kapcsolatokkal bíró közvetítők olajozzák, 

ám ez egyre gyakrabban kelti fel az amerikai vagy európai hatóságok figyelmét is. A Vitol egyik alkalmazottját el is ítélték februárban az Egyesült Államokban.

Mindenkinek van vaj a füle mögött

A Vitol fontos versenytársa, a Trafigura pedig márciusban ismerte el bűnösségét és vállalta 120 millió dolláros bírság megfizetését egy 2003 és 2014 közötti időszakot felölelő ügyben. Azonban a vállalat több milliárd dolláros éves nyeresége mellett a bírság továbbra is csak az üzlet költségének tűnik.

A cég vezérigazgatója, Jeremy Weir is úgy nyilatkozott a korrupciót firtató kérdésre, hogy elég szerény ahhoz, hogy sose mondja azt, hogy soha. Ám elmondása szerint a cég minden tőle telhetőt megtesz a gyakorlat felszámolása érdekében. A vállalkozás ma már közvetítők segítségét sem veszi igénybe.

Ugyanerről számolt be a Gunvor társalapítója és elnöke, Torbjörn Törnqvist is, aki szerint 2020-ban döntöttek a közvetítők kihagyása mellett. 

A három kereskedőház az ukrajnai háború miatt kialakult nagy nyertese volt, miután több mint 45 milliárd dollárnyi összesített nyereséget halmozott fel 2022-ben és 2023-ban.

2019-ben a svájci hatóságok a Gunvort a Kongói köztársaságban és Elefántcsontparton elkövetett vesztegetések miatt találták bűnösnek, míg márciusban a cég az Egyesült Államokban 660 millió dolláros büntetés megfizetésére kötelezték Ecuadurban elkövetett vesztegetések miatt. A cég 84 százalékát birtokló Törnqvist állítja, hogy nem tudott a korrupciós ügyekről. A korrupció burjánzását jelzi, hogy egy közvetítő a Gunvor elleni bírósági ügy során elmondta, hogy egyetlen vesztegetésmentes üzlet lebonyolításában sem segédkezett, és mindegyik kereskedőnek intézett üzleteket.

 

Gunvor vesztegetés büntetés árupiac
Kapcsolódó cikkek