Nemzetközi gazdaság

Három ország rendelkezik a legtöbb földgázzal – egy háborúban áll

A gáz a világ egyik legfontosabb erőforrása: az energiahordozót viszonylag kevés ország aknázza ki, ami még mindig jelentős gazdasági és politikai előnyöket jelent az érintett államoknak. Oroszország rendelkezik a világon a legnagyobb földgázkészlettel, és bár csak az ötödik helyen áll, mégis az Egyesült Államok számít a legnagyobb termelőnek.

Oroszország rendelkezik a világon a legnagyobb földgázkészlettel, az eurázsiai ország a tartalék 19,9 százalékot birtokolja. A második Irán 17,1 százalékkal, míg Katar a harmadik 13,1 százalékkal. Említésre méltó még a negyedik Türkmenisztán 7,2 százalékkal, az ötödik Egyesült Államok 6,7 százalékkal és a hatodik Kína 4,5 százalékkal.

09 April 2024, Mecklenburg-Western Pomerania, Sassnitz-Mukran: The almost 300-metre-long "Energos Power" is moored in the port of Mukran. The commissioning of the landing station for deep-frozen natural gas (LNG) is of great importance for the energy supply of eastern and southern Germany as well as neighboring countries, said Supervisory Board Chairman Knabe on Wednesday in Schwerin. Photo: Stefan Sauer/dpa (Photo by STEFAN SAUER / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)
Ázsia rendelkezik a legtöbb gázzal / Fotó: AFP

A listán vannak meglepő államok is, például az olaj miatt ismert Szaúd-Arábia birtokolja a földgázkészletek 3,2 százalékát. A rangsor első tíz helyén álló ország tulajdonában van a készletek több mint 80 százaléka. Ázsia rendelkezik a legtöbb gázzal: hat országa szerepel a felsorolásban, miközben 

  • Afrika, 
  • Észak-Amerika és 
  • Dél-Amerika 

egy-egy országgal képviselteti magát.

Európában főleg Azerbajdzsán és Norvégia birtokol készleteket. A két kontinenshez is tartozó Oroszországban az európai és az ázsiai területeken is találhatók energiahordozók. A helyzetet tovább bonyolítja, hogy az orosz–ukrán háború óta az Azovi-tengert és kelet-ukrajnai területeket ellenőrző Moszkva újabb készleteket sajátított ki, azt viszont nem tudni, hogy ezek a jövőben hova fognak tartozni.

A bizonyított tartalékok a meglévő gazdasági és működési feltételek mellett kitermelhető földgáz mennyiségét jelentik, tehát az adatok a jövőben módosulhatnak, ha új készletet fedeznek fel. Ugyan a bizonyított készletek tekintetében csak az ötödik helyen áll, mégis az Egyesült Államok számít a legnagyobb termelőnek: Washington részesedése 23 százalékot ér el a Visual Capitalist szerint.

A világ legnagyobb földgázkészletei
 

A második helyen Oroszország (17,4 százalék), a harmadikon pedig Irán (6,4 százalék) áll. Az Egyesült Államok egyben vezető exportőr is, 2022-ben 82,7 milliárd köbméter gázt exportált csővezetéken keresztül Mexikóba és Latin-Amerikába, míg cseppfolyósított földgázból (LNG) 104,3 milliárd köbmétert, főleg a távol-keletre és Európába.

Oroszország a második legnagyobb földgázexportőr globálisan, amit Katar és Norvégia követ. A földgáz – a szénhez és a kőolajhoz hasonlóan – évmilliók során alakult ki, elsősorban villamosenergia-termelésre, otthonok és épületek fűtésére, valamint járművek meghajtására használják.

Mint az adatok rávilágítottak: a szén-dioxid-mentesítésre irányuló erőfeszítések ellenére a gáz továbbra is a világ egyik legfontosabb erőforrása maradt. Az energiahordozót viszonylag kevés ország aknázza ki, ami még mindig tetemes gazdasági és politikai előnyöket jelent az érintett államoknak.

Az orosz olaj stabilizálja Észak-Koreát

Oroszország közvetlenül Észak-Koreának szállít olajat, ez az első dokumentált, közvetlen tengeri szállítmány Oroszországból 2017 óta, amikor az ENSZ Biztonsági Tanácsa szankciókkal sújtotta Phenjant. Azt nem tudni, hogy a remeteállam pontosan mivel és mennyit fizet Moszkvának: az elemzők szerint Észak-Korea diszkontáron veheti az olajat, vagy lőszerekért cserébe kapja.

 

 

 

földgáz katar Egyesült Államok Oroszország gáz
Kapcsolódó cikkek