Nemzetközi gazdaság

Oroszország egyszerűen képtelen visszafogni az olajtermelését

A kérdés, hogy mit szól ehhez Szaúd-Arábia. Az OPEC+ helyzetét nehezíti, hogy a globális olajtermelés egyre kisebb része érkezik a kartell országaiból, miután az Egyesült Államok, Guyana vagy épp Brazília fokozza a termelését.

Beismerte Oroszország, hogy nem volt képes tartani áprilisban az OPEC+-ban megígért csökkentését az olajtermelésnek a csütörtökre virradó éjszakán, technikai okokkal magyarázva a túltermelést.

TO GO WITH AFP STORY * Sale of key Yukos unit 'absurd,' manager says* olaj
Olajkút Oroszországban / Fotó: AFP

Szaúd-Arábia, Oroszország és az olajkartell más tagjai korábban ugyanis az olajkitermelés további csökkentését ígérték az árak felhajtása érdekében, hiszen a kőolajból származó bevételek fontos részét képezik ezen országok költségvetésének.

Technikai okok miatt lett túl sok az orosz olaj

Az orosz energiaügyi minisztérium közleménye szerint az idei első negyedévben nem termeltek többet a megbeszéltnél, ám áprilisban már technikailag gondot jelentett az olajtermelés további jelentős csökkentése. A közlemény alig több, mint egy héttel előzi meg a kartell június 1-jei ülését.

Elemzők szerint a gondot az jelenthette, hogy a második negyedévi orosz kibocsátáscsökkentés oroszlánrésze áprilisra esik, ám 

lehetetlen a termelést ennyire gyorsan csökkenteni. 

Az OPEC adatai szerint áprilisban napi 154 ezer hordóval, napi 9,29 millió hordóra csökkent az orosz olajtermelés, míg a Reuters számtásai szerint az ország kvótája csak napi 9,09 millió hordót tett volna lehetővé. Az első negyedévben pedig átlagosan napi 9,42 millió hordónyit hozott a felszínre a nyersanyagból a világ második legnagyobb olajexportőre. Moszkva egyébként titkosította az olajtermelési adatait, miután megtámadta Ukrajnát.

Más elemzők szerint a technikai okokra hivatkozás arra utalhat, hogy 

az olajmezők üzemeltetése bonyolult folyamat, nem lehet csak úgy lekapcsolni, mert különösen a régebbi mezők esetében ez csökkentheti a termelési kapacitást.

Oroszország az első negyedévben napi 500 ezer hordóval fogta vissza az olaj- és üzemanyagexportját a korábban megígért termeléscsökkentés mellett. Áprilisban ezt a tervek szerint további napi 350 ezer hordós termelés és napi 121 ezer hordós exportcsökkentés követte volna, ami májusra 400 ezer hordós termeléscsökkentésre változott volna, miközben az már csak 71 ezer hordóval csökken. Júniusban pedig már a korlátozás csak a termelést érinti a tervek szerint, a kivitelt nem.

Iparági források szerint többek között az olajkutakban uralkodó magas nyomás miatt nehéz tovább mérsékelni a felhozatalt. Mindeközben Szaúd-Arábia – mely az OPEC+ termeléscsökkentésének a legnagyobb részét adja, és belül is marad a kvótán – kénytelen volt az országot irányító koronaherceg, Mohammed bin Szalmán álomvárosának terveiből visszavenni.

 

olajtermelés OPEC export
Kapcsolódó cikkek