Pénz- és tőkepiac

Kizöldülhet a hazai befektetési szektor

A fenntartható befektetések globális előretörése ellenére itthon egyelőre gyerekcipőben jár az ESG-kultúra. A BAMOSZ és a jegybank kezdeményezései felgyorsíthatják a felelős környezeti, társadalmi és vállalatirányítási szempontok érvényesítését a befektetéseknél.

Világszerte dinamikusan nő a fenntarthatósági szempontokat is érvényesítő környezeti, társadalmi és a vállalatirányítási (ESG) fókuszú befektetések iránti kereslet, a kelet-közép-európai régió azonban ebben a tekintetben is csak távolabbról követi a fejlett piacokat – így összegezhetők a Refinitiv pénzügyi adatszolgáltató tegnapi háttérbeszélgetésén elhangzottak.

Fotó: Shutterstock

Pedig az etikus befektetéseknek – egyes korábbi vélekedésekkel ellentétben – ma már nincs hozamáldozatuk,

sőt az adatok azt mutatják, hogy a magasabb ESG-minősítésű vállalatok jelentősen felülteljesítik a részvénypiacon az alacsonyabb fenntarthatósági pontszámmal rendelkező társaikat

– mutatott rá Vízkeleti Sándor BAMOSZ-elnök, az Amundi Alapkezelő Zrt. vezérigazgatója. Az egyes régiókban különböző mértékű hozzáadott értéke van az ESG-besorolásnak, a hozamprémium ugyanakkor a feltörekvő piacokon a legmagasabb – hangsúlyozta a szakember. Ennek feltehetően az az oka, hogy amelyik régiós cég fenntarthatósági riportot készít, ehhez adatot szolgáltat, és a mindezzel járó nagyobb transzparenciát vállalja, az az intézményi és a nyugati magánbefektetők szemében is vonzóbb.

A nem pénzügyi adatok hozzáférhetősége egyelőre azonban nem túl bőséges, és a képzett szakértőkből, elemzőkből is hiány van térségünkben

– mutatott rá a kihívásokra Ács Barnabás, a Refinitiv EMEA régióért felelős értékesítési, befektetési és tanácsadási igazgatója. Az adatszolgáltató mindössze kétszáz, főként blue chip kategóriás kelet- és közép-európai társaság fenntarthatósági tevékenységéről kap adatot, a kis- és közepes vállalatok viszont még szinte teljesen sötét foltnak számítanak. Az európai uniós szabályozási törekvések és a befektetői igények azonban a térség vállalatait és befektetési alapjait is felzárkózásra késztethetik.

 

A teljes cikk a Világgazdaság csütörtöki számában olvasható

befektetési alapok BAMOSZ Refinitiv fenntarthatóság Vízkeleti Sándor ESG
Kapcsolódó cikkek