Mint a 2019-es európai zöldmegállapodás vagy a Biden-adminisztráció által megfogalmazott Clean Energy Revolution, a zöldcélok eléréséhez első lépésként az merül fel, hogy a fosszilis erőforrásokat megújuló erőforrásokkal helyettesítsék.

Ez a trend igencsak kedvez a napenergetikai szektornak, hiszen szemben a többi megújuló erőforrással, a napelemek könnyen telepíthetők, és a fejlődő technológia alkalmazásával folyamatosan csökken az áruk, 2010 óta több mint 80 százalékkal lettek olcsóbbak az újonnan telepített napelemek.

A rendkívül rugalmas megoldásként érhető el a zöldíteni kívánó országoknak és vállalatoknak, ami a pénzpiacokon is jól megfigyelhető.

Fotó: Máthé Zoltán / MTI

A MAC Global Solar Energy Index (SUNIDX) 2020 augusztusa óta jelentős növekedést mutatott, a meredek emelkedés azonban a pandémia kitörése óta szembetűnő igazán. 2020 márciusától az index értéke háromszorosára duzzadt, ami elsőre összefüggést mutathat az árupiacok gyors növekedésével.

Bár maguk a napelemek nem számítanak árupiaci termékeknek, mégis van kitettségük ebben az irányban a gyártásukhoz szükséges nyersanyagok miatt.

Ilyen az alumínium, a réz vagy az ezüst, amelyek esetében hasonló mértékű áremelkedés volt tapasztalható az elmúlt másfél évben. Ennek ellenére 2020 márciusa óta összességében csökkentek a napelemek árai, mivel javultak a technikai körülmények, ami azt jelzi, hogy a szektor árupiaci kitettségét felülmúlják a technikai és a makrogazdasági trendek.

Félretéve az árupiacok ciklikusságát, érdemes átgondolni a napenergia jövőjét is. A hosszú távú politikai célkitűzések, amelyek az elkövetkezendő évtizedekre központba helyezik a zöldgazdaságok kialakítását, kedveznek a napenergiának. Emiatt is egyre biztosabb, hogy a befektetőknek mindinkább szem előtt kell tartaniuk a fenntarthatósági szempontokat is.