Több mint négy százalékkal fordult le az SAP részvényárfolyama pénteken, miután Európa legnagyobb szoftvervállalata bejelentette, hogy az orosz–ukrán háború az idén nyomás alatt tarthatja a profitját, a befektetők körében elhomályosítva ezzel az egyébként erőteljes bevételbővülést hozó első negyedéves eredményt.

A német technológiai óriás forgalma 11 százalékkal, 7,08 milliárd euróra ugrott az év elején, jócskán meghaladva a 6,87 milliárdról szóló előzetes szakértői elemzői becslést.

Az üzemi eredmény ugyanakkor a háborúhoz és az oroszországi kivonuláshoz kapcsolódó többletköltségek, a növekvő kutatás-fejlesztési kiadások és az emelkedő értékesítési költségek miatt gyengébben alakult a vártnál. Ezen a soron 1,68 milliárd eurót szállított a világ vezető integrált vállalatirányítási rendszerét kínáló társaság, ami csekély mértékben elmaradt a tavalyi 1,74 milliárdos eredménytől és a konszenzus által várt 1,76 milliárdtól egyaránt. 

Fotó: UWE ANSPACH / AFP

Az adózott nyereség ennél is nagyobb mértékben, 41 százalékkal, 632 millió euróra zsugorodott, a várt 1,07 eurós egy részvényre jutó tisztított profit helyett végül 63 centtel kell beérniük a befektetőknek.

A forgalombővülés a kulcsfontosságúnak tekintett felhőüzletág erős teljesítményének köszönhető, melynek hozzájárulása közel harmadával, 2,81 milliárd euróra ugrott, míg a szoftverüzletágban megtorpant a növekedés. Utóbbi szegmensből 3,24 milliárd bevétel származott, egy százalékkal kevesebb, mint egy éve. A felhőszegmens a következő időszakban is remekelhet, az előre lekötött szerződésállomány ugyanis 28 százalékkal gyarapodott egy év alatt, megközelítve ezzel a 10 milliárd eurót.

Erősen kezdtük az évet, a kilátások pedig továbbra is kedvezők. A makrogazdasági környezet ellenére a felhőalapú bevételeink bővülése tovább gyorsult, hozzájárulva a csoportszintű forgalom növekedéséhez

– hangsúlyozta a jelentés kapcsán Luka Mucic pénzügyi igazgató. A cégvezető szerint a felhőszolgáltatások rendelésállománya egészséges ütemben nőtt, megalapozva ezzel a társaság hosszabb távú terveit és idei eredményvárakozásait.

Ezzel összhangban továbbra is a 7,8–8,25 milliárd eurós sávba várják a működési eredményt. Az egyszeri tételek ezt ugyanakkor jelentősen ronthatják, 

az orosz piac elhagyása miatt ugyanis 300 millió eurós forgalom eshet ki, a profitsoron pedig 350 milliós negatív hatása lehet az exitnek, amihez további, 80–100 milliós szerkezetátalakítási költségek adódhatnak.

A társaság néhány nappal korábban döntött az Oroszországból való teljes kivonulásról az Ukrajna ellen indított háború miatt. A oroszok viszont még akár évekig használhatják a korábban megvásárolt vállalati szoftvereket. 

Nincs olyan varázslatos piros gomb az SAP-nél, ami eltünteti a szoftverlicenceket a számítógépekről

– hangsúlyozta Mucic. Az orosz, fehérorosz és ukrán piac egyébként a csoportszintű bevételek mindössze másfél százalékát adja.