Az év elején még 1 400 dollárnál is többet kértek ezer deszkalábért, ami 2,36 köbméternek felel, most 700 dollár közelében mozog a jegyzés. 

Óriási ezen a piacon a volatilitás, tavaly tavasszal 1 700 dollár fölött  is járt a jegyzés, míg  tavaly nyáron 600 dollár alá süllyedt. Mindez nem magyarázható a szezonális mozgásokkal. 

A deszkapiacot a pandémia idején az otthoni barkácsmunkák pörgették fel, majd a meglóduló adott újabb lendületet a keresletnek. Míg  kínálati oldalon a 2020-as leállások miatt lassan visszaépülő fűrészmalom kapacitások elégtelensége fűtötte az árazást. Ám az emelkedő kamatlábak lassítják a gazdaságot és drágítják az építkezések finanszírozását.

A júliusi szállítású fűrészáru határidős ügyleteket pénteken 695,10 dolláron jegyezték ezer deszkalábanként, ami 52 százalékkal alacsonyabb a március eleji csúcsnál. 

Az amerikai Népszámlálási Hivatal szerint áprilisban kevesebb építési engedélyt kértek családi házakra, csökkent a megkezdett és a befejezett építkezések száma is. Míg Ash Boeckholt, a MaterialsXchange online fakereskedő piactér társalapítója arra hívta fel a figyelmet, hogy szemben a tavalyi évvel, idén a vásárlók nem halmoznak készleteket, mert nem tartanak attól, hogy hiány lesz a piacon. Az emelkedő jelzálogkamatok is visszafogják az új lakások iránti keresletet. 

Mégsem számítanak arra a szakértők, hogy a fűrészáru árazása a pandémia előtti 500 dolláros szintre süllyedne, mert Nyugat-Kanadában erdőtüzek és árvizek miatt akadozik a fűrészmalmok alapanyag ellátása. Az amerikai kontinens  legnagyobb fűrészáru termelője, a kanadai Canfor március vége óta csupán 80 százalékos kapacitással üzemel.