Egyre gyengébb kondícióban van az amerikai Peloton Interactive, amely a pandémia idején valósággal szárnyalt, köszönhetően az otthoni edzéshez, testépítéshez szükséges eszközök és szolgáltatások meglendülő forgalmának. 

Reading,,Uk,-,December,25,,2021:,Feet,Pedalling,On,A
Fotó: Shutterstock

A minőségi szobakerékpárokat, futópadokat és számos egyéb kínzóeszközt gyártó vállalat találkozott a valósággal, termékeire a kereslet a konditermek újranyitásával és a szabadtéri testedzés lehetőségének visszatérésével erősen megcsappant, amire most megszorító intézkedéssekkel reagálnak. 

A cégvezetés bejelentése szerint 

nyolcszáz álláshelyet számolnak fel, jelentősen csökkentik kiskereskedelmi jelenlétüket legfontosabb piacukon,

Észak-Amerikában, valamint a száguldó inflációra reagálva megemelik termékeik árát. A legfontosabb cél a költségek csökkentése és a készpénzforgalom növelése Barry McCarthy, a Peloton vezérigazgatójának útmutatása szerint. 

A gyártó és a fogyasztó közötti logisztikai lánc megrövidítésével a cég számításai szerint a szállítási költségeik akár 50 százalékát is megspórolhatják. Az átárazásokkal is jelentős bevételtöbblethez tudnak jutni, ha a szabadidősport kedvelői ragaszkodnak a termékeikhez. 

A Pelotonnál nem szívbajosak: a Bike+ szobakerékpárjuk árát 500 dollárral emelik meg, s innentől 2495 dollárt kell leszurkolni a készülékért. 

A futópadjukért 800 dollárral kérnek többet,

 az új ár 3495 dollár lesz az Egyesült Államokban. Érdekesség, hogy néhány hónappal ezelőtt még árcsökkentésekkel próbálták a keresletet ösztönözni – vajmi kevés sikerrel. 

A Spotify és a Netflix streamszolgáltatónál üzemeltetési-pénzügyi téren nevet szerzett Barry McCarthy szerint a visszakozás helyes és időszerű lépés volt a növekedési pályához visszavezető úton. Így látják ezt a Wall Streeten is, a Peloton Interactive árfolyama a költségcsökkentő lépések hírére 11 százalékkal ugrott meg a pénteki New York-i tőzsdei kereskedésben. 

A fitneszcég részvényeit 2019 szeptemberében 24,60 dolláron vezették tőzsdére, a pandémiás csúcson 150 dollár közelében jegyezték, míg pénteken 13,53 dolláron zárt.

 

A Peloton idei vesszőfutása februárban kulminált, akkor a 14 ezer főt foglalkoztató társaságtól közel háromezret küldtek el, de „gondoskodtak” róluk, az elbocsátottakat éves fitneszbérlettel is ellátták. Ezek a megszorítások legalább évi 800 millió dolláros megtakarítást hoztak-hoznak a cég számára. A Peloton emellett a 400 millió dollárt érő ohiói gyártóbázisát is áruba bocsátotta.

Eközben a továbblépéshez gőzerővel folyt az új befektetők felkutatása. A tervek 15-20 százalékos részvénycsomag értékesítéséről szóltak, de a herceg – magántőke-társaságok vagy szakmai befektetők képében – csak nem akart belovagolni. Pedig 

Jeff Bezos, a világ akkori leggazdagabb embere, az Amazon alapító-vezérigazgatója is a célkeresztben volt,

de végül visszalépett az üzlettől. Csak az Amazon-pletyka 26 százalékos árfolyamdurranást váltott ki a Pelotonnál, amelyet aztán ehhez fogható esés követett.