Lengyelország legnagyobb e-kereskedelmi vállalata, az Allegro idén már másodszor csökkentette az egész éves előrejelzését – írja a Reuters.

Warsaw,,Poland.,1,August,2022.,Allegro,One,Box,Parcel,Locker. Warsaw, Poland. 1 August 2022. Allegro One Box parcel locker. Warsaw, Poland. 1 August 2022. Allegro One Box parcel locker.
Fotó: Shutterstock

A vállalat éves szinten 23–26 százalékos bevételnövekedést vár a lengyelországi fő piacán, a múltnak adva át a korábbi, 25–30 százalékos növekedési célkitűzését. 

A cég azzal indokolta a lépést, hogy az az egekbe emelkedett Európában, Lengyelországban pedig 25 éves csúcsra ért. Az Allegro szerint emiatt a fogyasztók spórolnak és csak a legfontosabb termékeket vásárolják meg.

A magyar piacon a Mall.hu révén aktív kelet-európai vállalat közölte: fennáll a veszélye annak, hogy a magas árak a karácsonyi csúcsidőszakban is csökkentik a fogyasztást. „A magas infláció és a megélhetési költségek emelkedése miatt nagyobb hangsúlyt fektetünk a költséghatékonyságra” – nyilatkozta Roy Perticucci, az Allegro vezérigazgatója, aki korábban az Amazonnál tevékenykedett.

Viszont a legfrissebb lengyel adatok nem támasztják alá ezt az aggodalmat, mivel augusztusban a kiskereskedelmi forgalom 21,5 százalékkal magasabb volt, mint egy éve. Egészen máshogy látja a helyzetet az Amazon.

Az online kiskereskedelmi piacot uraló amerikai vállalat 18 dollárról, több mint 19 dollárra emeli az átlagos kezdő órabért, így a tengerentúlon az alkalmazottak mostantól 16 és 26 dollár között fognak keresni óránként, attól függően, milyen pozícióban dolgoznak. 

A lépést több dolog is indokolja, az Amazon így akarja megtartani a szűkülő amerikai munkaerőpiacon a dolgozókat, miközben közeledik a karácsony, az ajándékozás főszezonja. A vállalat ugyanis a magas infláció mellett az alkalmazottak lemorzsolódásával is szembesül, mivel a dolgozók világszerte magasabb bért és jobb körülményeket követelnek.

Portálunk is beszámolt arról, hogy az előző hónapban több sztrájk is volt az Egyesült Királyságban, míg az Egyesült Államokban szakszervezeti szervezkedés indult. Az Amazon már többször világossá tette, hogy ellenzi a munkavállalók szakszervezeti törekvéseit.

Lázadnak az Amazon ellen a japán sofőrök

Az alvállalkozóként az Amazonnak szállító japán sofőrök hivatalos munkaszerződést követelnek a cégtől, valamint körülményeik javítását és a túlórák kifizetését.