Igen rövid azoknak a tényezőknek a listája, amelyek visszatarthatták volna kedden a forintot, hogy az árfolyama az euró ellenében újabb rekord mélypontra gyengüljön, és több tényezőt is fel lehet sorolni, amelyek a mérleg túloldalára kerültek, elsőnek köztük a vártnál is rosszabb reggeli inflációs adatokat. 

forint
euro
Fotó: Vémi Zoltán / Világgazdaság

A pozitív oldalra egyetlen dolog került: az euró visszanyert némi teret a dollár ellenében, de ez a mozgás meglehetősen mérsékelt volt, és az egységes valuta alig távolodik a több, mint két évtizedes mélypont közeléből, 0,97 környékén kereskedve, a paritás gyenge oldalán. 

Ha ez pozitív hatást jelent a közép-európai devizák számára, az talán csak annyiban tetten érhető, hogy valamelyest erősödött a lengyel zloty, 4,879 környékéről 4,865-re. Még ez sem biztos, hogy az euró-dollár jótékony hatásának köszönhető, hiszen Varsóból ma érdekes helyi hírek is érkeztek.

National Bank of Poland: no change in interst rates, Adam Glapinski, president of the National Bank of Poland is seen during the press conference on the meeting on monetary policy in Warsaw, Poland on April 11 2018. Despite a slowdown in GDP growth the NBP expects economic activity to keep growing. (Photo by Jaap Arriens/NurPhoto) (Photo by Jaap Arriens / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Fotó: Jaap Arriens / AFP

A jegybank egyes döntéshozói, az élükön Adam Glapinski elnökkel, jogi eljárással fenyegettek meg más döntéshozókat, ami talán reményeket ébreszt, hogy a bank mégsem fejezi be rövid távon kamatemeléseit. A kormány ugyanakkor bejelentette, hogy a háztartások után a kisvállalatok és mások, mint például a kórházak számára is maximálja az áram árát.

Amint a lengyeleknél, Közép-Európában másutt is úgy tűnik, hogy egyelőre nem tetőzik a több évtizedes magasságokba emelkedő és mivel a régiós jegybankok Bukarest kivételével azt jelezték, hogy – Budapesten és Prágában – már befejezték kamataik meredek megemelését, illetve Varsóban azt, hogy közel állhatnak ehhez.

A lengyelek már korábban közölték, hogy az éves infláció szeptemberben 17,2 százalékra gyorsult náluk. A cseh és a magyar adatok kedden jöttek ki, az előző az augusztusi 17,2-ről 18 százalékra emelkedett, Magyarországon pedig hatalmasat ugrott, 15,6-ról 20,1 százalékra szökött fel, mivel az energiakrízis nyomása alatt a magyar kormány a korábbi rezsikedvezmények lefaragására kényszerült.

Az éves infláció ezzel a régió legnagyobb gazdaságai közül Magyarországon lett a legmagasabb, és ez még inkább a negatív tartományba tolta a reálkamatot, habár a régióban messze a Magyar Nemzeti Bank irányadó kamata a legmagasabb, 13 százalék. A vártnál is valamivel rosszabb adatok közlése után a forint menten gyengülésnek indult, és  aztán – semmilyen meglepetést nem okozva – átszúrta a hétfőn elért rekord mélypontot is, és az euróval szemben 429,5 környékén kereskedve megközelítette a még soha el nem ért 430-as szintet.

 

A magyar deviza – amely egy hónappal ezelőtt még 396 környékén járt –már hetek óta gyengül, kart karba öltve a zlotyval, a régió másik likvid és mozgékony devizájával. A nyomást az okozza, hogy a tél közeledtével nőnek az aggodalmak, hogy Európa energiahiánnyal és még magasabb energiaárakkal szembesül, miközben a régióban a magyar gazdaság a legsérülékenyebb erre a tényezőre. Ugyanakkor előretekintve nem használ a közép-európai devizáknak az az aggodalom sem, hogy a növekvő európai recessziós veszély esetleg kamatemelései lelassításához vezeti az Európai Központi Bankot.

Varga Mihály pénzügyminiszter keddi nyilatkozata ugyanakkor – bár optimista volt – emlékeztetett arra, hogy a lengyelekhez hasonlóan Magyarország irányába is késedelmet szenvednek az átutalásai.