A piaci mozgásokat, különösen a nagyokat, általában igyekeznek hírekkel megmagyarázni, de van, amikor ez nem lehetséges, és így van ez az elmúlt nap forintárfolyam-kilengéseivel is. A hét utolsó kereskedési napján éppen erősödik a korábban kínlódó magyar fizetőeszköz. Ugyanilyen, kizárólag az aktuális hírekkel nem megmagyarázható éles fordulatok történtek a globális piacok jó részén is, amerikai tektonikai központtal. A kínlódást és bizonytalanságot alapvetően a recessziós félelmek okozzák.

Time is money concept, Money and  retro clock, on a wooden table - Time is money concept, erős, forint, pénz, bankó
Fotó: Vlasque

Ami a forintot illeti, alapvetően a szokott minta szerint mozgott a világpiacokon izgalmakkal teli elmúlt egy napban, az euró dollár elleni mozgását lekövetve, csakhogy sokkal hevesebben, mint a régiós társak, a zloty és a korona.

A héten a magyar deviza már rekordmélypontokat döntögetett – nem csak az euró és a dollár, hanem a másik mozgékony közép-európai deviza, a zloty ellenében is –, majd a papírforma szerint az euróhoz és az atlanti részvénypiacokhoz és állampapírokhoz hasonlóan csütörtök délután kapott egy óriási pofont a vártnál rosszabb, recessziós félelmeket gerjesztő amerikai inflációs adatoktól.

Ezt követően hatalmas fordulat történt az amerikai piacokon, a dollár visszavonult, a részvényárak megfordultak és nagyot emelkedtek, és – megint a papírforma szerint – a forint ezt is követte, és a 434-hez közeli rekordgyenge szintekről a csütörtöki zárásra 431,5 környékére erősödött vissza, majd pénteken a korai kereskedésben ugyanezt folytatva 424,4 közelébe süvített. (Frissítés: a délelőtt közepére egészen 417-ig hatolt, ami a viharos elmúlt tíz nap legerősebb szintje.)

 

A világpiaci fordulat előtt némileg tanácstalanul állnak a megfigyelők, az egyetlen logikusnak tűnő magyarázat, hogy a recessziós félelmek már korábban is nagy mozgásokat okoztak – a részvénypiacok esetében például nagy veszteségeket –, és ebbe kicsit belefáradtak a piacok.

Az európai energiaválságot nagyon nehezen viselő forint esetében további nehézségük is akad a mozgásait magyarázni igyekvő megfigyelőknek. Bár az logikus, ahogy az euró csütörtöki visszapattanását követte, az egységes valuta azonban pénteken már nem erősödött tovább – sőt megint némi nyomás alá került –, a forintot azonban tovább vitte a lendület, miközben a zloty és a cseh korona meg visszavonulót fújt.

A magyarázat: túladott a forint, és az MNB is léphet

Az elemzők a klasszikus magyarázatokhoz nyúltak: ha valami nagyon fölmegy a piacon, akkor egyszer valószínűleg vissza is kell esnie, nem lehet valamit örökké csak venni vagy eladni.

A forint is tovább erősödik, folytatva a tegnapi fordulatot, amit a kirívó túladottság és alulértékeltség is indokolttá tesz

– írta reggeli piaci áttekintőjében Suppan Gergely, a Magyar Bankholding makrogazdasági elemzési vezetője.

Egy másik lehetséges magyarázat a forint lendületének megmaradására, hogy a piacokon arra is gondolhatnak, a Magyar Nemzeti Bank – amely a múlt hónapban befejezte kamatemeléseit, de tovább szűkíti a pénzbőséget az ellen harcolva – eszközöket talál a forintzuhanás megfékezésére. Az MNB valóban bejelentéseket is tett pénteken.

Az év végéig a jegybank biztosítja az energiaimport kifizetéséhez szükséges deviza döntő részét, és megemeli a kamatfolyosó plafonját, azaz továbbra is lesz hely kamatszigorításnak

közölte Virág Barnabás alelnök.

Péntek reggeli rádióinterjújában Orbán Viktor miniszterelnök arról is beszélt, hogy jövőre egy számjegyű inflációt szeretne látni. Az éves infláció szeptemberben hajszállal 20 százalék fölé szökött fel, miután az nyomása alatt a korábbi rezsicsökkentési intézkedéseket áramvonalasítani kényszerült a kormány.

Ingatag marad a környezet

A forint nagy ugrása után is érdemes észben tartani, hogy a világpiaci háttér rendkívül bizonytalan és ingatag. 

Délután újabb fontos amerikai gazdasági adatok érkeznek a kiskereskedelem teljesítményéről, amelyek szintén befolyásolhatják a Federal Reserve elkövetkező lépéseit. A tavasszal megkezdett amerikai kamatemelések, ha a korábban vártnál is lendületesebben folytatódnak, recesszióba taszíthatják a világgazdaságot, az energiaválsággal küszködő Európa különösen sérülékeny, a forintot pedig sebezhetővé teszi a hatalmas energiaszámla, az orosz szállításoknak való kitettség és a vita Brüsszellel a késlekedő uniós utalásokat illetően.