12:36 A forint megint gondolt egyet, újra erősödni kezdett, és már 403,5 környékén jár. Pedig nem érkezett újabb hír, ami feltűnően árfolyambefolyásoló lenne.

11:15 Még a kormányinfó közben, amelyen újabb extraprofitadóról is beszámoltak, hirtelen sarkon fordult a forint, és úgy tűnik, a kereskedők egyelőre lemondtak a 400-as szint áttöréséről, hiszen egészen 405-ön is túlra gyengült hirtelen a forint az euró ellenében.

A forint hirtelen irányt váltott a kormányinfó közben   Forrás: Stooq.com

10:32 Kis késéssel elkezdődött a Kormányinfó, a várakozásoknak megfelelőel kiterjesztették az árstopot a tojásra és a burgonyára. A forint piacán percről percre változik e helyzet, most épp visszafordult az euró-forint a 400-as irányba, jelenleg 403-on a kurzus.

9:55 A várakozásoknak megfelelően a szerda délelőtti kereskedésben 10 ezer forint fölé került az OTP részvények árfolyama. Az elmúlt hónapban a bankpapír több mint 22 százalékkal erősödött. Az optimista hangulatot az is támogatja, hogy az elemzők rekordmagas negyedéves profitszámokat várnak az OTP-től. A gyorsjelentés csütörtökre virradóra érkezik. Most a 200 napos mozgóátlag jelenti a következő meghatározó akadályt 10 401 forintnál. Elemzők arra figyelmeztetnek, hogy bármilyen jó számokat tartalmazzon is a harmadik negyedéves jelentés, egy ekkora árfolyamrali után valószínű, hogy profitot realizálnak a befektetők, erre több alkalommal is volt példa az OTP piacán.

Jön az OTP nagy napja, kiderül, lesz-e 10 ezer az árfolyam

Az elemzők optimisták, a részvény is óriásit menetelt az elmúlt hónapban. Csütörtökön publikálja harmadik negyedéves jelentését az OTP csoport.


 

 

 

9:29 Az elmúlt percekben határozott forintgyengülés indult, az euró-forint kereszt 403,5-ig emelkedett. A BÉT-en is alábbhagyott a kezdeti optimizmus, az OTP Bank részvényeivel azonban még így is 10 ezer forint feletti árfolyamon kereskednek.

9:07 Befutott az októberi inflációs adat, a várakozásoknak megfelelően 21,1 százalékkal nőtt a fogyasztói árindex éves összevetésben. Az adatra készülve kismértékben gyengülni kezdett a forint, de aztán mikor az adatokat közzétették, nem szaladt tovább. Pedig nem jó hír a magyar deviza szempontjából, hogy 652 millió euró hiánnyal zárt a múlt hónapban a magyar külkereskedelem. 

A forint árfolyama az euró ellenében 9:23-kor   Forrás: Stooq.com

Mivel az euró ellenében 402,7 körül kereskedve a forint a 400-as szint közelében maradt, továbbra is fennáll az esély, hogy akár rövid távon harmadszor is áttöri, és ha meg tud kapaszkodni, további felfutás jöhet. De ehhez a forintnak hamarosan vennie kell még egy akadályt:

10 órától Kormányinfó. Várhatóan az élelmiszer-árstopok kiterjesztesét jelentik be a délelőtti eseményen. Az Equilor reggeli értékelése szerint 

nem zárható ki, hogy a mai kormánybejelentések forintgyengülést okoznak, mivel azokat piactorzítóként értékelhetik a befektetők.

8:00 A végéhez közeledik a félidei választás az Egyesült Államokban, jelenleg a voksokat összesítik. A republikánusok mind a két házban többségbe kerülhetnek. A devizapiacokon egyelőre kivárnak a befektetők, az euró-dollár a paritás körül oldalazik, s így tesz a magyar deviza is, amellyel szerda reggel 402,2-n kereskednek az euróval szemben. 

Stack,Of,Hungarian,Banknotes,Money,(forints).,Europe,Hungary
Fotó: Final Version Studio

Az amerikai szavazók döntése a részvény-, kötvénypiacok mellett áttételesen a forint árfolyamára is hat, erről itt írtunk részletesen.

Elemzők szerint a 400 forintos szint letörése egyelőre nehéznek tűnik az euró-forint számára, az irány azonban hamarosan eldőlhet, a KSH 9 órakor teszi közzé az októberi inflációs adatokat, az elemzők 21 százalék körüli éves növekedést jeleztek előre. 

 

Az inflációs adat megmozgathatja a magyar tőzsdét is, különösen az OTP-részvények alakulását érdemes figyelni, a bankpapír fontos ellenállás (10 ezer forint) áttörésére készül, a hitelintézet egyébként csütörtökön publikálja negyedéves jelentését. Tíz órakor pedig kormányinfón ismertetik a kabinet döntéseit.