Összekapta magát Gary Gensler, az amerikai tőzsdefelügyelet (SEC) vezetője, miután komoly kiritikák érték a szabályozót, hogy tehetetlen a kriptopiaci anomáliákkal szemben. A SEC most felszólította a nyilvános részvénytársaságokat, hogy részletezzék kitettségüket a bajba jutott kriptográfiai cégekkel szemben, különös tekintettel az FTX kereskedési platform és leányvállalatainak összeomlására.

Fotó: Stefani Reynolds / AFP

A SEC szerint, 

a nyilvános részvénytársaságoknak közzétételi kötelezettségeik lehetnek azzal a közvetlen vagy közvetett hatással kapcsolatban, amelyet a közelmúltbeli kriptográfiai csődök gyakorolhattak a vállalkozásaikra.

A tőzsdei szabályozók megpróbálják felmérni az egyik lenagyobb kriptotőzsde, az FTX múlt havi hirtelen összeomlásának következményeit. Az FTX csődje rejtett hitelezők hálóját tárta fel, akik közül sokat korábban nem azonosítottak nyilvánosan. A SEC kérdőíve a részvénytársaságok azon partnerkockázataira összpontosít, amelyeket a kriptopiaci szereplők jelentenek, olyan pontokkal, mint például: „Magyarázza el, hogy a kriptoeszközök fedezetként szolgálnak-e bármely olyan hitelhez, fedezethez vagy más hasonló tevékenységhez, amelyben ön vagy leányvállalatai félként vesznek részt.” 

A mostani kérdőív egy újabb lépés a kriptopiac regulációja felé. 

Az amerikai tőzsdefelügyelet úgy véli: a értékpapírnak minősül, amellyel a részvényekre és a kötvényekre vonatkozó szabályok szerint kellene üzletelni. Gary Gensler szerint a kriptotőzsdék megsértik a törvényt azzal, hogy nem regisztrált értékpapírokkal üzletelnek, s nem követik a Nasdaq és a New York-i által betartott szabályokat. A SEC már tavaly kilátásba helyezte az általa pénzügyi Vadnyugatnak tekintett kriptopiac betörését. 

A tőzsdetársaságok kriptopiaci kitettségének kitapintása azért is fontos, mert elemzők szerint, 

az FTX csődje csak azért nem rántotta magával az amerikai pénzügyi rendszert,

mert a nagy Wall Street-i bankházak egyelőre nem hiteleznek a szektornak. A kriptocégek ugyanis egy zárt körben működnek, a legnagyobb hitelezőik más kriptocégek és ügyfelek. Ám néhány év múlva a kriptocsődök már jóval pusztítóbbak lehetnek, tekintettel a szabályozók törekvésére, hogy csatornázzák a kriptopénzek áramlását, s a bankárokra nehezedő befektetői nyomásra, hogy fogadják el a kriptót.