A Vodafone Group idei eredményei ugyan felemásan alakultak, ám annyira azért nem zár rossz évet, hogy csökkentse az osztalékfizetési hajlandóságát.

Vodafone stays with Huawei for 5G launch, --FILE--People visit the stand of United Kingdom mobile operator Vodafone during the Mobile World Congress 2019 in Barcelona, Spain, 26 February 2019.Chinese telecommunications company Huawei says it is "proud to be helping Vodafone" as the United Kingdom mobile operator launches its first 5G networks across several British cities this week. (Photo by Chen yujie / Imaginechina / Imaginechina via AFP)
Fotó: Chen Yujie / AFP

A cég részvényeinek tartásával elérhető osztalékhozam ugyanis idén is az egyik legjobbnak számít az angol piacokon: a mai állás szerint a cég 86,75 penny árfolyam mellett fizet papíronként évi kétszer 3,87 pennys osztalékot, ami 8,6 százalékos osztalékhozamnak felel meg. 

A Vodafone a múltban is rendre kitűnt versenytársai közül az osztalékok tekintetében: tavaly és tavalyelőtt is a jelenlegi 3,9 penny körüli összeget fizették, sőt 2017-ben és 2018-ban is ennek több mint kétszeresét, 8,81 pennyt utaltak át a befektetőiknek. (A Vodafone hagyományosan két alkalommal fizet osztalékot.)

A brit tőkepiacon a Vodafone-nál gálánsabb céget csak keveset találunk: az M&G Group 11 százalékos, a Rio Tinto 9,79 százalékos, míg a Phoenix Group 8,7 százalékos várt osztalékhozammal kecsegteti a részvényeseit.

A Vodafone annak ellenére fizet busásan a nyeresége után, hogy a cég idei tőzsdei teljesítménye finoman szólva is bőven hagyott maga után kívánnivalót. A rossz teljesítmény miatt nemrég menesztették is Nick Read vezérigazgatót, akinek a 2018-as kinevezése óta 44 százalékot zuhant a cég részvényárfolyama.

A Vodafone árfolyama
A Vodafone is megszenvedte az idei év kíméletlen tőzsdei lejtmenetét

A rosszul mutató grafikon ellenére a Vodafone közelmúltbéli üzleti lépéseit nehezen lehetne kritizálni: a cég sikeresen nyélbe ütött egy alsó hangon is 3,2 milliárd eurót érő üzletet a Vantage Towers AG-ben lévő részesedésének eladásával, ami nagyban hozzájárulhat a tartozásai rendezéséhez. A Vodafone 81,7 százalékos részesedésének felét a Global Infrastructure Partners (GIP) és a KKR alkotta konzorcium vásárolja fel, másik felét pedig a kisebbségi tulajdonosoknak kínálják megvételre, 32 eurós papíronkénti áron.

Az üzletről a menesztett vezérigazgató, Nick Read korábban azt mondta: a Vantage-részesedésük eladásával egy kifejezetten sikeres manővert zárnak le, hiszen amíg szükségük volt rá, a Vantage infrastruktúrája hatalmas segítséget nyújtott számukra az 5G-s hálózataik kiépítésében, most pedig a kiszállással még profitot is generálnak, ami jól mutat a cég egyenlegén.

A Vodafone-hoz befolyó összeg nagyságát még befolyásolja, hogy pontosan hány részvényes él a feléjük felkínált vásárlási opcióval. A legrosszabb forgatókönyv szerint 3,2 milliárd eurós, míg a legjobb szerint 7,1 milliárd eurós összeggel kalkulálhatnak a brit távközlési óriásnál.

A kivásárlás pedig kifejezetten jót tett a Vantage árfolyamának is: a cég papírjai kilőttek a kedvező hírre, át is lépve a befektetők számára felkínált 32 eurós opciós vételárat, kifejezetten előnyös vételt kínálva a számukra.

A Vantage árfolyama
A felvásárlás hírére közel 30 százalékkal ívelt felfelé az árfolyam

A Vodafone a nemzetközi lapok címoldalain túl itthon is sokat forog a hírekben: a 4iG a magyar állammal karöltve arra készül, hogy felvásárolja a cég magyarországi leányvállalatát, az előzetes becslések szerint 1,7 milliárd euró az ügylet tranzakciós értéke. A Jászai Gellért vezette 4iG ezzel tovább bővítené hazai telekommunikációs piaci részesedését, a yettel- és a Digi Mobil-beli részesedésük mellett immáron egy harmadik távközlési céget is vonzáskörzetében tudva.

A felvásárlás pedig a befolyásnövelésen túl a cég adósbesorolásának is hatalmas lökést adhat: a Scope Ratings hitelminősítő akár két fokozattal is javíthatja a 4iG értékelését a sikeres akvizíció függvényében.