A CNN közölte, hogy leépítéseket fog végrehajtani, bár azt egyelőre nem tudni, hogy pontosan hány alkalmazottat fog elbocsátani. A vállalat szerint csak néhány munkavállalóról van szó, akiket még ma értesíteni fognak.

CNN Headquarters As Former Time Warner CEO Says Fox Offer Is 'Way Off Mark'
Fotó: Bloomberg

Nehéz elbúcsúzni a CNN csapatának egyetlen tagjától is, többtől pedig még nehezebb. Nemrég ezt a folyamatot úgy jellemeztem, mint egy gyomorszájba vágást, mert tudom, hogy mindannyiunknak ez az érzése

– írta Chris Licht, a CNN vezérigazgatója a cég munkavállalóinak küldött üzenetében. Egyben azt is jelezte, hogy az elbocsátott, bónuszra jogosult alkalmazottak is megkapják a 2022-es jutalmakat.

A WSJ emlékeztetett arra, hogy a Warner tulajdonában lévő amerikai hírtelevízió tavasszal leállította a CNN+ nevű streamingplatformját, miután az előfizetők nem kapkodtak a szolgáltatás iránt, amire a vállalat 300 millió dollárt költött. A csatorna vezetése azt is közölte, hogy átalakítja műsorkínálatát, a jövőben több hírműsort és kevesebb véleményműsort fognak indítani, miután a céget többen azzal vádolták, hogy elfogult a demokraták irányába. 

Ennek jegyében már több műsort megszüntettek, illetve átalakítottak.

A CNN esete nem egyedi az amerikai médiában, az AMC-nél mintegy 200 munkavállalót építettek le, és a Paramount is közölte, hogy a jövőben hasonló lépésre szánják el magukat. A Disney pedig eddig ezer alkalmazottat bocsátott el.

A trend érinti a tech szektort is: november elején a Facebookot és az Instagramot birtokló Meta jelentette be, hogy több mint 11 ezer munkavállalót elbocsát, ami az alkalmazotti létszám 13 százaléka. Értesülések szerint az Amazon 10 ezer főt küld el. A laptopokat és számítógépeket gyártó HP pedig 4-6 ezer embert tervez kirúgni.

Ez a válság nem a válsága lesz, de így sem ússzuk meg elbocsátások nélkül

Sem a VG-nek nyilatkozó elemző, sem a szakszervezeti vezető nem lát drámai változást a munkaerőpiacon októberben. Pedig ekkorra már technikai recessziót jósoltak az elemzők, havi alapon még csökkent is az állástalanok aránya. Jövőre nehezebb lesz, de a 2008-as válsághoz hasonlóra szinte biztosan nem kell számítani.