Negyedórás kritikaözönt zúdított beosztottai nyakába karácsony előtt Huateng „Pony” Ma, a Tencent Holdings Ltd. alapító-vezérigazgatója. A vállalat vezetéséhez intézett kritikái alapján a veszteséges évet komoly belső problémák okozták – írta a Reuters.

Kazan,,Russia,-,August,4,,2021:,Tencent,Holdings,Ltd.,Is
Fotó: Shutterstock

Vállalati források szerint az egyébként modoros és zárkózott Pony Ma a december 15-én tartott év végi online megbeszélésen keményen megdorgálta a cég vezetőit, az idei belső vizsgálatok ugyanis súlyos korrupciót tártak fel Ázsia legnagyobb közösségimédia- és játékcégén belül.

A Tencent 1998-as alapítása óta az egyik legnehezebb időszakát éli, a bevételek zuhantak, a belső reformok nem működnek, miközben több projekt is zátonyra futott.

 

A projektjeitek nem tudnak üzletként működni és a túlélésükért küzdenek, de ti vidáman elszórakoztok a pozíciótokban és semmit nem tesztek le az asztalra. Lehet, hogy ki kéne vágni benneteket a csapatból

– ostorozta alárendeltjeit Pony Ma az egyik alkalmazott elmondása szerint.

Az előző negyedévig a Tencent a 2004-es tőzsdei bevezetése óta szinte minden negyedévben két számjegyű növekedést jelentett. A múlt heti megbeszélés szerint azonban a 400 milliárd dollárt érő vállalatbirodalomnak gyakorlatilag minden területén súlyos problémák vannak.

A cég profitbányája, a videójáték-részleg az alapító szerint minőségi fejlesztések helyett a felhasználók megszerzésére szánt pénzt herdálja el, és kapkodva gyárt le félkész, használhatatlan termékeket. Pony Ma a kollektívát azzal vádolta, hogy felületes reformokat hoznak, és a vállalati ranglétrán burjánzik a korrupció. A felhőszolgáltatást fejlesztő részleg szerinte a színvonalas munka helyett a piaci részesedés feltornászására fókuszál, és ellenséges lépéseket tett az Alibaba és a Huawei ellen – bár elismerte, hogy legalább gyorsan korrigálták a hibájukat.

Legdurvább megjegyzéseit a Tencent avíttos közösségi hálózatának üzemeltetője és tartalomszolgáltatója számára tartotta fenn, amely egyre inkább teret veszít az olyan mobilos riválisokkal szemben, mint a TikTokot  birtoklói kínai ByteDance. A Tencent évek óta működő hírszolgáltatása néhány létszámleépítés után végre nyereségessé vált, de ha az eredmények nem javulnak, akkor Ma szerint további költségcsökkentések jönnek, sőt, az üzletág felszámolása is elképzelhető.

A vezérigazgató szerint az egyetlen örvendetes fejlemény a WeChat rövid videótartalmakra fókuszáló csatornája volt. A Tencent mindent megtesz, hogy a piacon megjelenjen egy TikTok-stílusú szolgáltatással, amely komoly reklámbevételeket hozhatna a vállalatnak.

 A vezetők szerint a platform bevételeinek a negyedik negyedévben meg kell haladnia az 1 milliárd jüant (143 millió dollár).

Tencent's Pony Ma declares company's new mission and vision statement - tech for social good Pony Ma Huateng, Chairman and CEO of Tencent Holdings Ltd., speaks during the opening ceremony for the 2nd Digital China Summit in Fuzhou city, southeast China's Fujian province, 6 May 2019.Tencent CEO Pony Ma has stipulated the Chinese tech giant's new mission statement and vision statement through WeChat yesterday in four words: tech for social good. Tencent's vision has always been to become a respectable enterprise, but has never officially stipulated a mission statement for the company until the latter half of 2018 when it underwent a strategic structural reform. Ma has claimed then the company's mission was to "bring quality life with digital innovation". (Photo by Zhejiang Daily / Imaginechina / Imaginechina via AFP)
Huateng „Pony” Ma, a Tencent alapító-vezérigazgatója lesújtó kritikával illette a menedzsment munkáját
Fotó: Zhejiang Daily / AFP

Kína legnagyobb közösségimédia-óriásának 2023-ban is agresszívan kell folytatnia a költségek csökkentését, különben ezt én fogom megtenni a vezetők helyett. Úgy gondolom, hogy ennek rutinná kellene válnia

 – hangsúlyozta.

Pony Ma kirohanásából egy fontos kritikai elem hiányzott, mégpedig a cég anyaországa, Kína gazdasági problémáinak felemlegetése. Kétségtelen, hogy a Tencenten belül is vannak hiányosságok, de nem véletlen, hogy ez volt a társaság egyik legnehezebb éve, hiszen a zéró-Covid-politika katasztrofális hatással volt a hazai piacra és a kereskedelemre. Ha ez nem lett volna elég, Peking rászállt a túl nagyra nőtt és maguknak túl nagy hatalmat kierőszakoló technológiai vállalatok megrendszabályozására, a vadhajtások lenyesegetésére. 

Ennek fényében nem meglepő, hogy még zárt körben sem hangzott el kritika a kínai helyzet ellen, mivel a kormánnyal való szoros együttműködéstől függ a vállalat jövője. A Tencent több ipari kémkedéssel és szellemi tulajdonnal kapcsolatos botrányba keveredett, de az állam mindig megvédte, miközben a WeChat-szolgáltatásuk a Kommunista Párt propagandagépezetének és cenzúrájának is az egyik legfontosabb eszköze. Sőt, az alkalmazást a Kínában élő és a disszidens állampolgárok megfigyelésére is használják.