A Manchester United, a Liverpool FC és a Tottenham Hotspur, az angol Premier League (EPL) élmezőnyében lévő klubok a katari befektetők célkeresztjébe kerültek, akiknek a tavaly év végi világbajnokság csak növelte a focimániáját. Egyelőre a tervek kisebbségi részesedésről szólnak, de a teljes eladás is szóba jöhet – írta a Bloomberg.

France  v Poland -World Cup DOHA, QATAR - DECEMBER 4:  (L-R) Piotr Zielinski of Poland, Kylian Mbappe of France, Matty Cash of Poland  during the  World Cup match between France  v Poland at the Al Thumama Stadium on December 4, 2022 in Doha Qatar (Photo by Eric Verhoeven/Soccrates/Getty Images)
Fotó: Soccrates Images

Bár a 2022-es volt minden idők legdrágább labdarúgó-világbajnoksága, és a katari vb a bejelentés pillanatától kezdve a döntőig folyamatosan botrányokban úszott, az arab ország imázsa pedig rosszabb, mint valaha, ez sem tudta elvenni a katariak kedvét a focitól, a Qatar Sports Investments (QSI) befektetési alap pedig tovább bővítené az ország portfólióját.

Belsős információk szerint a QSI elnöke, Nasszer Al-Khelaifi a Tottenham Hotspur első emberével, Daniel Levyvel tárgyalt a klubban való esetleges részesedésről. Ezzel párhuzamosan a Manchester Uniteddel és a Liverpool FC-vel is hasonló terveik vannak, sőt, a teljes felvásárlásuk is szóba került.

A QSI úgy döntött, hogy legalább egy befektetést megfontol a Premier League-be annak folyamatos növekedése és komoly nemzetközi profilja miatt. Egy lehetséges üzlet – akár felvásárlás, akár kisebbségi részesedés – tovább erősítené Katar sportbefektetési stratégiáját, amely növelné az ország ismertségét és tovább bővítené a portfólióját, amely az olajbizniszből származó hatalmas vagyonra épül.

Katar az elmúlt évtizedben több mint 200 milliárd dollárt költött az ország infrastruktúrájának felújítására, hogy otthont adhasson a világbajnokságnak. 

A vadonatúj stadionok és egész kerületek kiépítése mellett megvették a francia Paris Saint-Germaint, bevásárolták magukat a portugál SC Bragába és kibővítették a sportra fókuszáló beIN médiacsoportot.

Fotó: AFP

A Premier League-ben két klubnak van közel-keleti tulajdonosa: a Manchester City egy abu-dzabi cég, míg a Newcastle United egy szaúd-arábiai vagyonalap birtokában van. Bár az nem ismert, hogy a QSI más egyesületekkel folytatott-e tárgyalásokat, még 2019-ben megkeresték a Leeds Unitedet, amikor a csapat a másodosztályban játszott.

Bár az UEFA szabályai tiltják, hogy két, egyazon csoport tulajdonában lévő klub részt vegyen valamelyik európai bajnokságban, arról nem esik szó, hogy mi a helyzet a kisebbségi részesedéssel, így ha összejönnek a tervezett tranzakciók, a QSI itt nem ütközik akadályba. A többklubos befektetések trendje is egyre nagyobb lendületet vesz, mintegy 200 csapat van olyan csoportok birtokában, amelyek több helyen is tulajdonosként vagy részvényesként jelennek meg.

A Manchester tulajdonosa, az amerikai Glazer család már egy ideje befektetőket keres, és lehet, hogy hajlandók az eladásra, míg a Liverpool részvényesei is hasonló lépést fontolgatnak. A Tottenhamet körülbelül 1,8 milliárd fontra értékelték a Football Benchmark szerint, míg a rivális Chelsea FC-t tavaly 2,5 milliárdért adták el egy amerikai konzorciumnak.

A QSI, a Manchester és a Liverpool szóvivője az üggyel kapcsolatban nem kívánt válaszolni, míg a Tottenham tagadta, hogy lett volna bármiféle megbeszélés a részvények eladásával kapcsolatban. A befektetési alap egyelőre csak megfontolja a lépést, és lehet, hogy a végül nem állapodnak meg.