Néhány nap alatt 65 százalékkal ugrott meg a német CureVac biotechnológiai cég árfolyama a Nasdaqon, a cégről a legújabb mRNS-technológián alapuló eredményei nyomán egyre-másra születnek a kedvező elemzői vélemények.

Curevac
Fotó: Florian Gaertner / Getty Images

Miután múlt csütörtökön, azaz január 6-án még 6,38 dolláron zárta a kereskedést a papír, a keddi kereskedést már 11,42 dolláron kezdte, persze még ez az ár is messze elmarad néhány elemző utóbbi napokban radikálisan megemelt célárai mögött.

A Jefferies például a CureVacot tartásról vételre minősítette fel, miközben a papír célárát 9 dollárról 21 dollárra, azaz több mint a duplájára emelte. Eun Yang elemző szerint a Covid–19 és az mRNS-technológián alapuló influenza elleni vakcinák korai, első fázisú vizsgálati adatai igen ígéretesek, ami azt mutatja, hogy a tübingeni székhelyű vállalat technológiája megbízhatóan működik.

Bár a CureVac még le van maradva például a BioNTechhez és a Modernához képest, ám Yang véleménye szerint a vállalat és partnere, a brit GlaxoSmithKline (GSK) a következő két-három évben felzárkózhat.

Az elemző utalt az mRNS-technológia széles körű alkalmazhatóságára is.

A német Berenberg magánbank is vételre ajánlja a tübingeni cég papírjait friss közleményében, ráadásul még magasabb, 22 dolláros célár mellett.

A UBS és a Deutsche Bank már óvatosabb, mindkét európai nagybank elemzőcsapata a bizakodásra okot bejelentéseket követően vette újfent nagyító alá  a cég részvényeit. Ők azonban csupán tartásra ajánlják.

Az első fázisú klinikai vizsgálatok adatai rendkívül fontos mérföldkőnek számítanak

– írja Eliana Merle, a UBS elemzője hétfőn közölt jegyzetében. Hangsúlyozza, hogy az eredmények bizonyítják a vállalat mRNS-technológiájának működőképességét, ami egyértelműen pozitív a részvények és a hosszú távú árfolyam-alakulás szempontjából.

Emmanuel Papadakis, a Deutsche Bank elemzője szerint viszont most az a kérdés, hogy a vakcinagyártó cég, amely a mezőny végére szorult, képes lesz-e újra versenyre kényszeríteni az élvonalbeli cégeket.

Segítette a ralit a cég vezetőváltása is, több mint tíz év után távozik a CureVac éléről Franz-Werner Haas, és 

a helyére április 1-jétől a Sanofitól igazolt Alexander Zehnder lép.

Jóllehet a CureVac az mRNS-vakcinákkal foglalkozó egyik úttörő cég volt, mégis jócskán lemaradt a rivális BioNTech és a Moderna mögött. A német biotechnológiai vállalat lassabban fejlesztette első generációs Covid-vakcináját, majd 2021-ben csalódást keltő klinikai vizsgálati eredmények után le kellett mondania a termékről.

 

 

A CureVac első próbálkozása abban különbözött a versenytársakétól, hogy az mRNS eredeti, nem módosított formáját használta, míg két csúcsra jutott szektortársa már akkor is módosított mRNS-sel operált, akárcsak a most sikeresnek tűnő vizsgálatokban a CureVac is teszi.

A GSK-val kötött megállapodás szerint az influenzaprogramot teljes egészében a brit óriás finanszírozza, míg a Covid-vakcina fejlesztéséhez mindkét partner hozzájárul anyagilag.

Szabadalombitorlással vádolják a Pfizer-vakcina gyártóját

A düsseldorfi bíróságon indított pert a BioNTech ellen a CureVac.